Wagner lideri Prigojin'in uçağının düşmesi Rusya'da nasıl karşılandı?

Rusya'da düşen uçakta Wagner lideri ve kurucusu Prigojin'in de olduğu ve dokuz kişiyle birlikte öldüğü açıklandı. Peki, haziran ayındaki 'isyan'ın liderinin olası ölümü Rusya'da nasıl yankılandı?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya yönetimine karşı haziran ayında 'silahlı isyan' teşebbüsünde bulunan Rus paralı asker grubunun kurucusu ve lideri Yevgeniy Prigojin'in 23 Ağustos Çarşamba günü başkent Moskova yakınlarında düşen uçağın yolcularından biri olduğu ve beraberindeki dokuz kişiyle birlikte hayatını kaybettiği açıklandı. Kremlin'den olaya ilişkin henüz resmi bir açıklama gelmezken yaşananların Rusya'da nasıl yankılandığı merak konusu oldu.

BBC'den Will Vernon'un haberine göre, Yevgeniy Prigojin'in uçağının Rusya'nın Tver Bölgesi'nde düştüğü haberi duyulduğunda Rusya'da pek şaşıran olmadı. Aslına bakılacak olursa Rusya halkının 'çoğu belki de bunun daha erken olmamasına' şaşırmıştı.

'HAVACILIK AJANSI ALIŞILMADIK DERECEDE HIZLIYDI'

Haziran ayındaki isyan girişiminin ardından Wagner kurucusu ve lideri Prigojin'i tam olarak nasıl bir akıbetin beklediğine dair Rusya'da haftalardır spekülasyonlar yapılıyordu. 

Dün akşam uçağın düşmesinden sonra Rusya Federal Havacılık Ajansı Rosaviatsiya, Yevgeniy Prigojin'in adının yolcu listesinde yer aldığını doğrulayan bir açıklama yayınladı. Söz konusu Rosaviatsiya açıklamasının uçağın düşmesinden yaklaşık bir saat sonra yapıldığını aktaran ve bunu Rosaviatsiya için 'alışılmadık derecede hızlı' bir açıklama olarak değerlendiren BBC, "Ajansın bu tür olaylara tepki vermesi genellikle çok daha yavaş oluyor. Bu durum soru işaretleri doğurdu" yorumunda bulundu.

ANA HABER BÜLTENİNDE 30 SANİYE AYRILDI

Rusya devlet televizyonu da habere çok kısa süre ayırdı. Sadece hükümet yetkililerinin açıklamasını alıntıladı, herhangi bir yorum yapmadı. Kremlin kontrolündeki Channel One, dün akşam yayınlanan ana haber bülteninde habere sadece 30 saniye ayırdı.

Wagner grubuna bakıldığında ise paralı askerlerle bağlantılı Telegram kanalları Prigojin'in 'Rusya’ya ihanet edenler tarafından öldürüldüğünü' iddia etti. St. Petersburg kentindeki Wagner Genel Merkezi'nde bir anma köşesi hazırlandı. Rusya medyasına yansıyan görüntülerde insanların buraya çiçek ve mum getirdiği görüldü.

'HERKES BUNU BİR MİSİLLEME EYLEMİ OLARAK GÖRECEK'

Rusya medyasına göre, olayla ilgili incelemeyi yürütenler 'dış müdahale' de dahil olmak üzere bir dizi olası nedeni araştırıyor. Olayla ilgili yorum yapan siyasi analist Tatiana Stanovaya ise önemli olanın uçak kazasının nedeni değil, diğer potansiyel isyancılara gönderdiği mesaj olduğunu söyledi. Stanovaya, "Herkes bunu bir misilleme ve cezalandırma eylemi olarak görecek... Putin'in bakış açısından Prigojin'in ölümü, güvenlik ve askeri yetkililer gibi birçok yetkili için de bir ders olmalı" ifadelerini kullandı. (BBC Türkçe)