Von der Leyen: Filistin'e insani destek tartışma konusu değil

İsrail-Hamas çatışmaları beşinci gününde devam ederken bir açıklama yapan Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, "Filistin'e olan mali yardımımızı dikkatlice gözden geçirmemiz önemli" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İsrail-Hamas çatışmaları devam ederken Avrupa Birliği'nin (AB) Filistin'e yardımları hakkında açıklama yaptı. 

Reuters haber ajansının aktardığına göre, von der Leyen, AB'nin Filistin halkına insani yardımının tartışma konusu olmadığını, ancak AB'nin mali yardımları gözden geçirmesi gerektiğini söyledi. "Filistin halkına insani destek, tartışma konusu değil" diyen von der Leyen, "Ancak Filistin'e olan mali yardımımızı dikkatlice gözden geçirmemiz önemli. AB fonları asla Hamas'a ya da başka bir terörist unsura gitmemiştir ve gitmeyecektir. Dolayısıyla, sahada gelişen durum ışığında tüm portföyü yeniden ele alacağız" dedi.

AB'DE 'FİLİSTİN'E YARDIM' KRİZİ

Avrupa Birliği içinde Filistin'e yapılan kalkınma yardımı konusunda üye devletler arasında kriz yaşanmıştı. Avrupa Komisyonu, 691 milyon euroluk finansal kalkınma yardımının askıya alındığını açıkladıktan sonra geri adım atarak, 'askıya alınmadığını, Hamas faaliyetlerini finanse etmemesini sağlamak için politikasını gözden geçireceğini' belirtmişti.

AB'nin bu geri adımında, özellikle dönem başkanı İspanya başta olmak üzere İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkelerin itirazları etkili olmuştu. BM Genel Sekreteri Antonio Gutteres de AB Konsey Başkanı Charles Michel’e kaygılarını iletmişti. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Tüm Filistin halkını cezalandıran ödemelerin askıya alınması, AB'nin bölgedeki çıkarlarına zarar verir ve yalnızca teröristleri cesaretlendirir" ifadelerini kullanmıştı.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI DA BRÜKSEL'DE

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de bugün Belçika'nın başkenti Brüksel'deki NATO Karargahı'na önceden basına duyurulmayan bir ziyaret gerçekleştirdi.

Şubat 2022'de Rusya ile ülkesi arasındaki savaşın başlamasından sonra NATO'ya ilk kez gelen Ukrayna Devlet Başkanı'nı karargahın girişinde NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg karşıladı. NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nın yapıldığı NATO karargahına gelen Zelenskiy, gelecek kışın ülkesi için en büyük sınamalardan biri olacağını söyledi.

'ÖNCELİĞİMİZ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ OLACAK'

AA'nın haberine göre, NATO ülkelerinin savunma bakanlarıyla Ukrayna'nın önceliklerini ele alacaklarını belirten Zelenskiy, önceliklerinin hava savunma sistemi olduğunu belirterek, "Hava savunma sistemlerini enerji ağını, tahıl geçiş rotalarını korumak için topraklarımızın somut coğrafi noktalarına konuşlandırmamız lazım" diye konuştu.

"Uzun menzilli füzeler ya da uzun menzilli silahlar, adına ne dediğimiz fark etmez, önemli olan nasıl elde edeceğimiz" diyen Zelenskiy, odaklarının 'her bir günü kurtarıp savunmaya nasıl devam edecekleri' olduğuna işaret ederek, "Burada mesele mühimmat" ifadesini kullandı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Rusya'ya karşı yürüttüğü savaşta Ukrayna'ya desteklerinin süreceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)