Volkan patlaması sonrası Japonya'da 3 metrelik dalgalar bekleniyor

Tonga açıklarında dün denizaltında yaşanan volkan patlamasının ardından Pasifik'teki tsunami endişesi sürüyor. Japonya'nın güneyinde 3 metre yüksekliğinde dalgalar bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Pasifik'te 170 adadan oluşan Tonga'nın açıklarında, denizin altında bulunan volkanın patlaması sonucu okyanusun iki yakasında verilen tsunami alarmı sürüyor. Bazı güney Pasifik adalarından su baskınları haberleri gelirken, Japonya'nın güneyinde çok sayıda kişiye tahliye emri verildi.

Japonya'da bu sabah erken saatlerde, ülkenin güneyindeki Amami adalarında üç metreye yakın yükseklikte dalga beklendiği açıklanarak bölgede yaşayanlardan kıyıdan uzak durmaları istendi.

800 km uzaktaki Fiji ve 2 bin 300 kilometre uzaktaki Yeni Zelanda'da da sesi duyulan volkan patlamasının ardından, Tonga'nın başkenti Nuku'alofa 1.2 metreye yükselen dalgalar görüldüğü belirtildi.  

Fiji'de de tsunami uyarısı yapıldı.

Nuku'alofa'nın 65 kilometre kuzeyindeki yanardağ, dün sabah saatlerinden bu yana kül, buhar ve gaz püskürtmeye başlamıştı. Yetkililer, yanardağdaki patlamaların geçen yıl 20 Aralık'taki faaliyetlerinden 7 kat daha şiddetli olduğunu belirtmişti. (AA/DIŞ HABERLER)

Etiketler tsunami Tonga