Virüslü mesajla banka hesaplarını boşalttılar

Cep telefonlarına mesaj gönderip virüs bulaştırdıktan sonra banka hesaplarındaki paraları kendilerine aktardığı belirtilen 21 kişi gözaltına alındı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bursa'da yaşayan M.K, cep telefonuna gelen "Bayrama özel devletten 1000 TL sosyal destek başvurusu için indir, kur, yükle" mesajının altındaki linke tıkladı. Bunun ardından banka hesabındaki 55 bin lirasının başka bir hesaba aktarıldığını fark eden M.K, durumu polise bildirdi.

Şikayet üzerine çalışma başlatan Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, aynı yöntemle İstanbul, Ankara, Gaziantep, Mersin, Sivas gibi çok sayıda ildeki 34 kişinin de hesaplarındaki paraların bu şekilde çalındığını tespit etti. Paraların aktarıldığı hesap hareketlerini takibe alan polis, Bursa, İstanbul, Diyarbakır ve Samsun'daki 21 şüpheliyi tespit etti. Zanlılara ait adreslere eş zamanlı baskın düzenleyen polis, çok sayıda dijital materyale el koydu. Gözaltına alınan 21 kişi, gözaltı işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

'ATICILAR, HESAPÇILAR VE SAHACILAR'

Kendi aralarında bir uygulama üzerinden mesajlaştıkları ve kod ismi de kullandıkları belirlenen şüphelilerin, "atıcılar", "hesapçılar" ve "sahacılar" olarak organize oldukları öğrenildi.

Bilişim konusunda ileri derecede bilgiye sahip olan "atıcılar"ın, cep telefonlarına virüslü sosyal destek başvurusu linki bulunan mesajlar gönderdikleri, linke tıklayanların cep telefonlarındaki mobil bankacılık şifrelerini, mesajlarını, telefon rehberlerini görebildikleri, hesaplardaki paraları "hesapçılar"a ait banka hesaplarına aktardıkları belirtildi.

"Hesapçılar"ın hesabındaki paraların da buradan ortak bir banka hesabına havale edildiği, buradaki paraların bir kısmının ise "sahacılar" tarafından dolandırıcılığa karışan kişilere Bitcoin şeklinde komisyon olarak dağıtıldığı belirlendi.

Söz konusu hesaplarda milyonlarca liralık hareket tespit edilirken, polis şikayetçi olan 35 kişiye ait 400 bin liranın bu şekilde dolandırıldığını belirledi.
(BURSA-AA)