Vergilerin hedefi 170 milyar lira: Seyyanen zam, vergi artışlarıyla geri alınacak

Memur maaşlarına yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zammın 6 aylık maliyeti 180 milyar lira olarak hesaplandı. Seyyanen verilen zam, vergi artışıyla geri alınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Asgari ücret ve memur maaşına yapılan zamlar henüz hesaplara yatmadan, son iki gündür üstü üste vergi ve harç zamları yağdı. Katma Değer Vergisi (KDV) iki puan artırılırken, harçlar da yüzde 50 yükseltildi. Vergilerdeki artış, market harcamalarından pasaporta, ehliyet ücretlerine kadar hayatın her alanında cepten çıkan paranın artması anlamına geliyor.

KURUMLAR VERGİSİ'YLE 100 MİLYAR LİRA TOPLANACAK

Artı Gerçek'in aktardığı habere göre, daha önce 2023 için yüzde 20 olarak belirlenen Kurumlar Vergisi oranı memur maaş zammıyla birlikte TBMM'ye sunulan torba yasa teklifiyle birlikte yüzde 25'e yükseltiliyor. Bu oran yüzde 25'lik artış demek. Ekonomistlerin hesaplamasına göre Kurumlar Vergisi zammıyla halktan 100 milyar lira toplanacak.

ARAÇ SAHİPLERİ 40 MİLYAR LİRA FAZLA ÖDEME YAPACAK

Yine torba kanun teklifiyle, bu yıl Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), iki katı olarak alınacak. Böylece, taşıt sahiplerinden 40 milyar lira fazladan vergi tahsil edilecek.

KDV, HALKTAN 30 MİLYAR LİRA ÇEKECEK

Bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla da KDV oranları iki puan artırıldı. Bunun halka maliyeti ise yaklaşık 30 milyar lira olarak hesaplandı.

SEYYANEN VERİLEN ZAM VERGİ ARTIŞIYLA GERİ ALINACAK

Öte yandan Ekonomim'de yer alan haberde, Türkiye’de sözleşmeli 566 bin kişi dahil memur sayısının 3 milyon 712 bin civarında olduğuna dikkat çekilid. Bu rakam memur maaşlarına yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen zamla çarpıldığındaysa, ortaya aylık yaklaşık 30 milyar liralık bir maliyet çıkıyor.

Özetle, seyyanen yapılan zam vergi artışlarıyla geri alınacak. (HABER MERKEZİ)