Venezuela'da Maduro hükümeti ile muhalefet anlaştı

Venezuela'da Maduro hükümeti ile ABD destekli muhalefet, BM tarafından yönetilen bir fon oluşturma konusunda uzlaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Venezuela hükümeti ve ABD destekli muhalefeti, Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım programı çerçevesinde anlaşmaya vardığı, ABD’nin de ülkeye yönelik bazı petrol yaptırımlarını hafifletmeyi kabul ettiği belirtildi. Meksika’nın Meksiko City şehrinde imzalanan anlaşma ile tarafların, yoksullar için sağlık, gıda ve eğitim programlarını finanse etmek için BM tarafından yönetilen bir fon oluşturma konusunda uzlaştıkları kaydedildi.

CHEVRON'A 'SINIRLI' İZİN

Norveç'in arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından anlaşmaya Venezuela Devlet Başkanı Nikolas Maduro, muhalefet lideri Juan Guaido ve ABD tarafı temsilcilerinin imza attığı ifade edildi.

AA'nın aktardığına göre, Joe Biden yönetiminin de taraflar arasında yeniden başlatılan yeni müzakereleri hızlandırmak amacıyla Venezuela’ya yönelik bazı petrol yaptırımlarını hafiflettiği açıklandı. ABD Hazine Bakanlığı’nın, anlaşmaya destek için petrol devi Chevron’a Venezuela petrollerini çıkarılması konusunda sınırlı şekilde izin verdiği bildirildi.

MADURO: ANLAŞMA, VENEZUELALARIN BARIŞI İÇİN

Maduro, muhalefet ile Meksika'da yeniden başlayan diyalog görüşmelerinin ülkesi adına 'yeni bir sayfa açtığını' söyledi. Twitter hesabından muhalefetle imzalanan kısmi anlaşmayı paylaşan Maduro, "Başkanlığını yaptığım Bolivarcı Hükûmet ile muhalefetin oluşturduğu Üniter Platform arasındaki müzakere sürecinin yeniden başlaması, AB'ye doğru ilerlemek için yeni bir sayfa açtı. Bu anlaşma, Venezuelalıların barış ve esenliği içindir" ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)