Venezuela Et ve Süt Enstitüsü: Peynir ihraç edecek şartlarımız yok

Sedat Peker'in iddiaları, Türkiye'nin Venezuela’ya peynir ithalatında sağladığı vergi avantajını yeniden gündeme getirdi. Peki Venezuela'nın peynir endüstrisi ihracat yapacak koşullara sahip mi?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sedat Peker’in iddiaları, Türkiye’nin Venezuela'dan peynir ithalatı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı. Peker'in Kolombiya’da üretilen kokainin Türkiye’ye Venezuela üzerinden gönderildiği iddiası, Venezuela’dan hangi ürünlerin kimler tarafından ithal edildiği gibi sorulara neden oldu. Peker’in iddialarının ardından sosyal medyaya, Venezuela’da ekim ayında, peynir kalıpları içerisine yerleştirilmiş 119 kilo kokain ele geçirildiği haberinin düşmesi, Venezuela’ya peynir ithalatında sağlanan vergi avantajı tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı ve bu konudaki oluşan şüphelerin meclise kadar taşınmasına neden oldu.

VENEZUELA’DA PEYNİR UCUZ, ÜRETİM KISITLI

Mustafa Özdemir'in Amerika'nın Sesi'nde yayımlanan haberine göre, son yedi yılda ekonomisi yüzde 90’a yakın küçülerek son yılların en ağır ekonomik, siyasi ve sosyal krizlerinden birini yaşayan Venezuela’da peynir endüstrisi de bu krizden payını almış durumda.

Venezuela Et ve Süt Enstitüsü (Invelecar) verilerine göre ülkede günde 300 ton peynir üretiliyor. Bu peynirin yüzde 85’i küçük üreticiler tarafından üretilen sert inek peyniri. Bu peynir Türk Lirası’yla yaklaşık 16 TL’ye satılıyor ancak herhangi bir izne ya da sağlık kriterine sahip olmadığı için ihraç etmeye de uygun değil. Venezuela’da peynir fiyatı görece ucuz olsa da ülkede alım gücünün yüksek enflasyon ve önlenemeyen kur artışından dolayı yok olması tüketimi ve üretimi olumsuz etkiliyor.

KAPASİTE DÜŞTÜ, ŞAP HASTALIĞINA KARŞI SERTİFİKA YOK

İnvelecar Başkanı Carlos Odoardo, Amerika'nın Sesi'ne yaptığı açıklamada, peynir ihracatı yapmaya muktedir endüstriyel tesislerdeki üretim kapasitesinin yüzde 16’ya düşmesinin ve Venezuela’nın Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü tarafından ülkede şap hastalığının olmadığına dair sertifikası olmamasının, ülkedeki peynir ihracatının önündeki engeller olduğunu söylüyor. Odoardo özel sektörün Türkiye’ye peynir ihracatı yaptığına dair ellerinde bir veri olmadığını, ihracat yapılıyor bile olsa bunun ancak devletin sahip olduğu süt tesislerince yapılmış olabileceğini belirtiyor.

 

RESMİ VERİLERE GÖRE PEYNİR İTHALATI YAPILMAMIŞ

Türkiye ile Venezuela arasında geçen yıl ağustos ayında yürürlüğe giren ticaret anlaşması, her iki ülkeye de gıdadan sanayiye, tıp endüstrisinden inşaat sektörüne kadar birçok alanda binlerce üründe gümrük vergisi avantajı tanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Trade Map (ITC) sayfalarında yayınlanan Venezuela ile Türkiye arasındaki ticarete ilişkin resmi verilere göre Venezuela’dan kayıt altına alınan herhangi bir peynir ithalatı bulunmuyor.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş da, sosyal medya hesabından Venezuela'dan peynir ithalatına dair basında yer alan sorulara. "2020 yılında Venezuela'dan Türkiye'ye 1 gram dahi peynir ithal edilmemiştir. 2021 yılında ise; bugüne kadar gerçekleşmiş peynir ithalatı bulunmamaktadır" diye yanıt verdi.

 

VERGİ MUAFİYETİ BİNLERCE ÜRÜNE UYGULANIYOR

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre geçen yıl Venezuela’dan 61,8 milyon dolar, bu yılın ilk beş ayındaysa toplamda 79,6 milyon dolar büyüklüğünde ithalat yapıldı. En fazla ithal edilen kalemler arasında hurda, kuru bakliyat, alüminyum, yaprak tütün bulunuyor.

Venezuelalı yetkililer kahve, kakao, tropikal meyveler, deniz ürünleri, tarım ürünleri, mineraller ve petrokimya ürünleri gibi gümrük vergisinden muaf tutulan binlerce ürünün kendileri için bir fırsat olduğunu ve Türkiye üzerinden Doğu Avrupa, Ortadoğu, Kafkaslar, Orta Asya, Balkanlar ve Kuzey Afrika’ya ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. (Amerika'nın Sesi)