Veli Der'den Bakan Yusuf Tekin hakkında suç duyurusu

Öğrenci Veli Derneği, Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanı olmasının Türkiye için bir beka sorunu olduğunu ve Tekin hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), "Sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz var" diyen Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in sözlerine ilişkin, "Tarikat ve cemaatler STK değil, yasa dışı gerici yapılanmalardır. Yasa dışı gerici yapıları okullarımızda istemiyoruz" açıklaması yaptı. Dernek, Tekin’in anayasal ve yasal suç işlediğini belirtti.

Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesine de değinen veliler, okullarına “manevi danışman” adı altında dini görevlilerin atandığını dile getirdiler. Bu uygulama ile tarikat ve cemaatlerin okullara girmelerinin önünün açıldığını söyleyen veliler, MEB‘in dini içerikli proje, protokol ve uygulamalarıyla, Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden laik, bilimsel, kamusal eğitimin ortadan kaldırıldığını ifade etti.

“Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde eğitim öğretim faaliyetleri devletin asli görevidir. Bu görevi yerine getirmekle Milli Eğitim Bakanlığı yetkilidir ve bu yetki devredilemez. Dini vakıf-dernek, cemaat ve tarikatlarla protokoller imzalamak, ilgili mevzuatın izin vermediği yetki devrinin kullanılmasıdır ki, bu suçtur” denilen açıklamada tarikat ve cemaatler yasa dışı gerici yapılanmalar olduğunun altı çizildi.

Yusuf Tekin’in Milli Eğitim Bakanlığı görevinden azledilmesini istediklerini belirten Veli-Der, Tekin’in Milli Eğitim Bakanı olmasının Türkiye için bir beka sorunu olduğunu ve Tekin hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını aktardılar.

Ne olmuştu?

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 17 Aralık'ta TBMM Genel Kurulunda, bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2024 yılı bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada şunları söylemişti:

"Çok hoşunuza gidecek bir şey daha söyleyeceğim. Bakın Milli Eğitim Bakanlığı şu anda, 2023 yılı itibarıyla geçerli 2 bin 709 tane protokolümüz var. Bu protokollerden 1167 tanesi resmi kurumlarla. 550 tanesi STK'larla. 986 tanesi ise TEMA'dan Kızılay'a bir sürü STK'yla. Bunların içinde sizin tarikat-cemaat dediğiniz bizim STK dediğimiz yapılarla toplasanız 10 tane protokolümüz vardır. Ve ben bu protokollerle bize hizmet eden, destek olanlara da teşekkür ediyorum. Onlarla da protokol yapmaya devam edeceğiz. Çünkü onlar çocukların dağa çıkmasını engelliyor. Onlardan siz bunun için rahatsızsınız... Protokol yaptığımız bu sivil toplum örgütleri sizin çocukları dağa çıkarmanıza engel olduğu için çatlıyorsunuz. Ben o STK'larla protokol imzalamaya devam edeceğim. Çocuklarımın dağa çıkmaması için, sizin insan kaynağınıza insan yetiştirmemek için buradan devam edeceğim."