Veli-Der beslenme sorununa karşı 'Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu' oluşturdu

Öğrencilerin beslenme sorununa dikkat çeken Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), karne gününde 'Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu' oluşturduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), karne gününde öğrencilerin beslenme sorunu başta olmak üzere yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için basın açıklaması düzenledi. Karşıyaka İzban Durağı önünde düzenlenen açıklamada, “Türkiye okul yemeği koalisyonunu oluşturuyoruz, tüm velileri, meslek odalarını ve dernekleri koalisyona katılmaya davet ediyoruz” yazılı pankart taşındı. Grup adına açıklama yapan Dernek Yöneticisi Turgut Aydın, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında eğitimde yaşanan sorunların ülke tarihinde görülmemiş bir boyuta ulaştığını söyledi.

'YETERSİZ BESLENME ÇOCUĞUN OKULA DEVAMINI ETKİLİYOR'

Çocukların açlık ve yoksullukla başbaşa bırakıldığını söyleyen Aydın, “Ülke genelinde okul yemeği tüm öğrenciler için tartışmasız en temel hak ve talep iken eğitim öğretim yılı başında okul öncesi eğitimdeki okul yemeği uygulamasının afet bölgesiyle sınırlandırılacağı açıklandı. Yetersiz beslenme, çocuğun okul için hazır bulunuşunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkiliyor. Dünyada bu sorunların çözümü için en etkili ve en yaygın şekilde kullanılan müdahale programı okul yemeği. Bugün Öğrenci Veli Derneği olarak çocuklarımızın eşit, parasız, laik, kamusal eğitim hakkı için tarihi bir çağrı yapıyoruz. Tüm okul velilerini, demokratik kitle örgütlerini çocuklarımızın geleceğine sahip çıkan herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonuna çağırıyoruz. Kitlesel okul terklerinin durması, yoksulluktan kaynaklı çocuklarımızın çocuk yaşta çocuk işçilik yapmak zorunda bırakılmaması, yetersiz beslenme, gelişim yetersizliği, sağlık sorunlarıyla baş başa bırakılmaması için herkesi Türkiye Okul Yemeği Koalisyonun da sesimize ses olmaya çağırıyoruz” dedi.

'MÜCADELEMİZ ÇOCUKLARIMIZA HAYALLERİ KADAR BÜYÜK BİR GELECEK YARATMA MÜCADELESİ'

Okul terkleri, yaz saati uygulaması, ÇEDES ve daha bir çok soruna da dikkat çeken Aydın, deprem bölgesinde ise aradan bir yıl geçmesine rağmen eğitimdeki sorunların halen devam ettiğini ifade etti. Aydın, “Deprem ülke geneli açısından büyük bir tehlikedir. Deprem güvenliği için okullara yeterli bütçe, kaynak ayrılmalı, MEB il il, ilçe ilçe, okul okul okulların deprem güvenliği ile ilgili okul, ilçe, il web sitelerinde gerekli açıklamaları, bilgilendirmeleri yapmalı, tüm okulların deprem güvenliği sağlanmalıdır” dedi. Mücadeleyi sürdüreceklerinin de altını çizen Aydın, “Hiçbir veli, hiçbir çocuğumuz yaşadığı sorunlarda kendini yalnız hissetmesin. Öğrenci Veli Derneği olarak çocuklarımızın yaşadığı sorunlara çözüm olmak için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz. Bizim çabamız, mücadelemiz çocuklarımıza hayalleri kadar büyük bir gelecek yaratma mücadelesidir” ifadelerini kullandı.