Vekilin Türklerle ilgili sözleri, Portekiz meclisinde 'ırkçılık' tartışması başlattı

Portekiz'de faşist Chega partisi lideri Andre Ventura'nın 'Türklerin dünyanın en çalışkan insanları olarak bilinmediğini' söylemesi üzerine Portekiz meclisinde 'ırkçılık' tartışması çıktı.

Andre Ventura. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Portekiz Parlamentosu'nda faşist Chega partisinin lideri Andre Ventura'nın Türklerle ilgili söylediği sözler 'ırkçılık' tartışması başlattı. Ventura, hükümetin bu hafta açıkladığı başkent Lizbon'da yeni bir havalimanı inşa etme planının 10 yıldan daha kısa süre içinde bitirilmesi gerektiğini söyledi. Ventura, "İstanbul havalimanı inşa edildi ve 5 yıl içinde faaliyete geçti. Türkler pek de dünyanın en çalışkan insanları olarak bilinmez" dedi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, parlamentodaki sol partiler, bu tepkilerin ırkçı olduğunu ve böyle ifadelerin parlamentoda yerinin olmadığını söyledi. Partiler, Meclis Başkanı Jose Pedro Aguiar-Branco'yu bu ifadeleri kınamaya çağırdı. 

'IRKÇILIK SUÇTUR'

Ancak, merkez sağ Sosyal Demokratlar partisinden Aguiar-Branco, milletvekillerinin kendilerini ifade etme hakkı olduğunu, kendisinin bu ifadeleri sansürlemeyeceğini söyledi. Sosyalist milletvekili Alexandra Leitao, bunun üzerine, parlamentodaki bir tartışma sırasında Aguiar-Branco'nun siyasetçilerin 'bir ırkın ya da etnisitenin diğerlerinden daha aptal, daha tembel ya da daha değersiz olduğunu' söylemesine izin verip vermeyeceğini sordu. Aguiar-Branco, buna, "Bence yapabilirler" yanıtını verdi. 

Meclis Başkanı, ifade özgürlüğünün anayasada yazan bir hak olduğunu belirterek, "Buradaki siyasi söylemin muhakemesi, halk tarafından sandıkta yapılacaktır" diye konuştu. Milletvekili Isabel Mendes Lopes ise parlamentoda söylenen sözlerin insanların hayatında doğrudan etkisinin olabildiğine işaret ederek, "Irkçılık suçtur" ifadelerini kullandı. 

DAHA ÖNCE ROMANLARA VE SİYAHLARA DA AYRIMCILIK YAPMIŞTI

Göç karşıtı, popülist Chega, halihazırda Portekiz'de en büyük üçüncü siyasi parti konumunda. Chega, son seçimlerde sandalye sayısını dörde katlayarak parlamentoya 50 vekil göndermişti. Ventura ise 2020 yılında Romanlarla ilgili ayrımcı ifadeleri sebebiyle para cezası almış, Siyah bir milletvekili hakkında söylediği sözler de kınanmasına yol açmıştı. Siyah ABD'li George Floyd'un polis şiddeti sonucu ölmesinin ardından başlayan 'Siyah Hayatlar Önemlidir' (Black Lives Matter) eylemleri devam ederken Ventura, bir eylem düzenlemiş ve ırkçılığın Portekiz'de bir sorun olduğunu reddetmişti. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)