Vegan peynirlere yasak getiren yönetmeliğe dava

Türkiye Vegan Derneği (TVD), vegan peynir satışına yasak getiren yönetmeliğe karşı dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- Türkiye Vegan Derneği (TVD), vegan peynir satışına yasak getiren yönetmelik maddelerinin iptali için Tarım ve Orman Bakanlığı’na dava açtı. Yasakların, halihazırda ülke çapında tüketici ve üreticiler tarafında hak ihlalleri ve kayıpları meydana getirdiği için davayı yürütmenin durdurulması talebiyle açan dernek, bir vegan peynir üreticisinin yönetmeliğe karşı açtığı davaya da müdahillik başvurusunda bulundu.

'TÜM DERNEKLER MÜDAHİL OLABİLİR'

Keyfi şekilde uygulamaya konan bu yasaklara karşı açtıkları davaya hayvan hakları, insan hakları ve tüketici hakları alanında çalışan tüm derneklerin müdahil olabileceğini belirten dernek, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“Anayasal ve kamusal haklar bağlamında; etik dayanaklar veya çevresel kaygılar sebebiyle vegan olan bireylerin sağlıklı yaşama, seçme ve gıdaya erişim hakkını açıkça ihlal eden ilgili yasal düzenleme, laktozsuz ve glutensiz beslenmek zorunda olan tüketicilerin de sağlık sebebiyle tercih etmek zorunda kaldığı vegan ürünlere erişimini engelliyor.  Kanunilik, ölçülülük ve belirlilik gibi en temel hukuk ilkelerini yerle bir ederek üreticilerin mülkiyet özgürlüğünü zedeleyen ilgili yönetmelik maddeleri, dünya piyasasında giderek artmakta olan vegan / bitki bazlı ürünler sektöründe ülkesini temsil eden firmaların rekabet edebilme imkanını da elinden alıyor.”

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öte yandan söz konusu düzenlemeye karşı imza kampanyası da başlatıldı. Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyasına yüzlerce vegan yasağın kaldırılması talebinde bulundu.

İmza kampanyasına şu adresten ulaşılabilir;

https://www.change.org/p/vegan-peynir-%C3%BCretimine-getirilen-yasak-kald%C4%B1r%C4%B1ls%C4%B1n?utm_content=cl_sharecopy_33680157_tr-TR%3A2&recruited_by_id=03d86e60-f85f-11ec-b7ed-93ba98376361&utm_source=share_petition&utm_medium=copylink&utm_campaign=psf_combo_share_initial

NE OLMUŞTU?

Peynir Tebliği’ne göre bitkisel peynirden üretilen peynirlere "peynir" denmesi, ambalaj üzerinde bu ifadeye yer verilmesi aldatma olarak nitelendirilerek daha önce yasaklanmıştı. Bu uygulamanın iptali yönünde hukuki adımlar atılırken, kısıtlama Türkiye'de bir adım daha ileri götürülerek bahsi geçen bitkisel ürünlerin "görüntü olarak peynire benzemesi" de yasaklandı. Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği’ne eklenen 9/3'üncü maddede, "Bitkisel yağ veya diğer gıda bileşenleri kullanılarak peynir izlenimi veren ürünler üretilemez" denildi.

 

Etiketler vegan vegan peynir