Vedat Aydın cinayeti soruşturmasında zaman aşımına 1 gün kaldı

Kürt siyasetçi Vedat Aydın'ın 5 Temmuz 1991'de Diyarbakır'daki evinde gözaltına alınarak katledilmesine ilişkin soruşturmanın zaman aşımına girmesine 1 gün kaldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın cinayeti soruşturması, 5 Temmuz'da zaman aşımına uğrayacak.

Diyarbakır'daki evinden 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılarak katledilen Aydın'ın cenazesi 2 gün sonra Elazığ'ın Maden ilçesinde bir köprünün altında bulundu. Soruşturma başlatan Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığı, bir süre sonra yetkisizlik kararıyla dosyayı Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. 1996'daki Susurluk Kazası'nın ardından hazırlanan rapora da yansıyan cinayet dosyası, 20 yıl boyunca raflarda bekletildi. 

AYGAN'IN İTİRAFLARI 10 YIL UZATTI

Dosyanın zamanaşımına girmesine kısa bir süre kala JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın cinayete ilişkin itirafları dosyaya girdi. Aygan, Aydın'ın Cem Ersever'in başında bulunduğu JİTEM elemanları tarafından katledildiğini anlattı. Bu itirafların ardından dosyanın zaman aşımı süresi, yeni deliler nedeniyle 2011'de 10 yıl daha uzatıldı.

Olay yerinin Diyarbakır olması nedeniyle dosya Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Savcılık, Aygan'ın cinayette rol aldıklarını iddia ettiği itirafçılar Murat Demir, Murat İpek ile o dönemdeki polis ve askerlerin ifadelerini aldı. Söz konusu kişiler cinayeti inkar etti. Savcılık, bunun üzerine 10 yıl boyunca dosyayı rafta bekleterek, adeta zaman aşımına terk etti. 

'ETKİN SORUŞTURULMADI' 

Dosyanın Aydın'ın kaçırıldığı günün 30. yıldönümünde zaman aşımına gireceğine dikkat çeken aile avukatı Mehmet Arif Altunkalem, Türkiye'de hukuk dışı mevzuların başında "faili meçhul" cinayetlerin geldiğini ifade etti.

Aydın cinayetinde en başından beri delillerin toplanmadığını ve faillerin üzerine gidilmediğini ifade eden Altunkalem, JİTEM itirafçısı Abdulkadir Aygan'ın ifadeleriyle kısmen ilerleme sağlandığını, ancak delillerin toplanmamış olması ve olayın üzerine kararlılıkla gidilmemesi nedeniyle bir sonuç alınamadığını ifade etti. (KAYNAK: MA)