Varufakis'ten 'seçim' açıklaması: Yunanistan, neredeyse tamamen Erdoğanlaştı

Yunanistan'daki erken parlamento seçimlerinde partisi MeRA25 yüzde 3'lük barajın altında kalan Varufakis, iki ülkedeki seçimlere atıfla, "Yunanistan'ın Erdoğanlaşması neredeyse tamamlandı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan'ın eski maliye bakanı ve MeRA25 partisi lideri Yanis Varufakis, 21 Mayıs erken parlamento seçimlerinin sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Varufakis, "Yenilgimizi bağlamına oturtalım: Yunanistan'ın Erdoğanlaşması neredeyse tamamlandı" başlıklı açıklamasında, 2019 yılında dokuz sandalye alan, ancak dünkü seçimlerde yüzde 3'lük seçim barajının altında kalan partisinin seçim yenilgisini değerlendirerek, Yunanistan'daki durumun Türkiye'ye benzer olduğunu yazdı.

'AŞIRI SAĞCI TSUNAMİYİ YANSITAN BÜYÜK RESİM'

Yunanistan Başbakanı ve seçimlerden birinci çıkan Yeni Demokrasi (YD) partisi lideri Kiryakos Miçotakis'in koalisyon hükümeti kurma yoluna gitmeden 'daha az nispi bir sistemle' yeniden seçime gitme kararını hatırlatan Varufakis, dün seçim sandıklarından ülkedeki 'aşırı sağcı tsunamiyi yansıtan büyük bir resmin' çıktığını söyledi. 

'TÜRKİYE'DE OLAN İLE SİNSİ BİR BENZERLİK VAR'

"İlk olarak, dün burada, Yunanistan'da olanla geçtiğimiz hafta Türkiye'de olan arasında sinsi bir benzerlik var" diyen Yanis Varufakis, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, hızla yoksulluğa gömülen bir halk, amacına açıkça uymayan ekonomi politikaları ve binlerce kişinin hayatına mal olan ölümcül bir depremi takip eden lojistik fiyaskoya liderlik ediyordu. Fakat aşırı milliyetçilik, toplumsal muhafazakarlık, dev şirketlerden yana bir gündem, kayırma ağı ve yüksek dozlarda otoriterlik karışımını akıllıca uygulayacak seçimdeki hegemonyasını da söylemsel hegemonyasını da korudu" dedi.

Varufakis, "Aynı şey, Miçotakis için de söylenebilir" ifadelerini kullanarak, bahsettiği Erdoğan-Miçotakis benzerliğini şu sözlerle anlattı: "Miçotakis'in döneminde medyan reel gelirler istikrarlı bir şekilde düştü, korkunç bir pandemi dönemi yaşadık, ormanlarımız onun gözleri önünde yandı, siyasi rakiplerini dinlerken suç üstü yakalandı ve 57 genç insan bir tren kazasında öldüğünde kendi bakanları bile ondan daha cesur davrandı, vs. Fakat Erdoğan gibi aşırı milliyetçilik, toplumsal muhafazakarlık, dev şirketlerden yana bir gündem, kayırma ağı ve yüksek dozlarda otoriterlik karışımını akıllıca uygulayacak seçimdeki hegemonyasını da söylemsel hegemonyasını da korudu."

'SEÇMENLERİN KÖTÜ HABER DUYMAK İSTEMEDİĞİ ORTAYA ÇIKTI'

Bu bağlamda MeRA25'in ne yaptığından da bahseden Varufakis, 'MeRA25'in tabanına acı gerçeklerle ilham verme ve tabanını harekete geçirme' yoluna gittiğini kaydederek, "Seçmenlerin kötü haberleri duymak istemediği, harekete geçme çağrılarını da önemsemediği ortaya çıktı. Yunanistan'ın 'Başarı Hikayesi' saçmalıklarına inanacak kadar saf olduklarından değil. Bunların hiçbirine kanmadılar. Fakat yine de kötü haberlerden, mücadelelerden, savaşlardan ve savaş çığlıklarından yorgunlar" ifadelerini kullandı.

Varufakis, açıklamasına şu sözlerle son verdi: "MeRA25'in tırmanması gereken dağ da bu: Kötü haberlerden uzak durmak isteyen marjinal seçmenleri, onları yatıştırıcı yalanlarla kandırmadan yeniden bize oy vermeye ikna etmek." (DIŞ HABERLER)