Van’daki mermer ocağında 20 yıl sonra çalışma başladı

Van’ın Yurtbaşı köyündeki mermer ocağında, köylülerin tepkilerine rağmen 20 yıl sonra çalışma başladı. Köylüler, şirket yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini ileri sürerek baroya başvurdu.

Google Haberlere Abone ol

Salih Sertkal

VAN - Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı (Şêxan) köyündeki mermer ocağında, 20 yıl aradan sonra çalışmalar başladı. Köylüler, mermer ocağının açılmaması için yıllardır mücadele ettiklerini fakat son olarak şirket yetkilileri tarafından tehdit edildiklerini ileri sürerek Van Barosu’na başvurdu. Topladıkları 200 imzayla baroya giden köylüler, hukuki destek talep etti.

‘TEHDİT EDİLİYORUZ’

Yurtbaşı köyü eski muhtarı Tahir Yücel, özel bir maden şirketinin başvurusuyla mermer ocağı olarak kullanılmak istenen alanın kendi köylerinin merası olduğunu ve sonrasında şirketin talebi üzerine hazineye devredilerek şirkete ruhsatlandırıldığını belirtti. Yücel, bu sürecin hukuka ve yasaya aykırılık teşkil ettiğini ifade etti.

Köy nüfusunun büyük çoğunluğunun imzasının bulunduğu metin Van Barosu’na teslim edildi. Metinde, “Mermer sahasının işletilmesi için yetkili olduğunu söyleyen bir firma mahallemizde fiili olarak mermer sahasında çalışmaya başlamıştır. Mahallemizde çalışma yürüten şirket yetkilileri, biz köylüleri ‘yasal olarak itirazda bulunmayalım’ diye tehdit etmektedir. Şirket yetkililerinin yasal prosedürleri tamamlamadan tehdit ve zorba yöntemlerle köyümüzde yaptığı çalışmalar insanlarımızın, hayvanlarımızın sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratıyor. Hayvanlarımızın kışlık yemleri olan ot taylarının üzerine ilgili firma tarafından brandalar örtülmüştür. Mahallemizde çalışma yürüten ve bizi tehdit eden, üzerimizde baskı kuran şirket yetkilileri hakkında idari ve yasal başvuruda bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı.