Van'da sözleşmeli erlerden mülteci kadına cinsel saldırı: Aralarında şakalaşıp güldüler

İran sınırında deport işlemi sırasında sözleşmeli erler tarafından cinsel saldırıya uğrayan mülteci Leyla M. davasının ilk duruşması Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Google Haberlere Abone ol

VAN – Kaçak yollarla Türkiye’ye girmek isterken yakalanan Afganistan vatandaşı 25 yaşındaki Leyla M’nin, Van’ın Saray ilçesindeki sınır hattında İran'a deport işlemleri sırasında iki asker tarafından tecavüze uğradığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü. Mağdur Leyla M, “Boğazımdan tutarak zorla cinsel ilişkiye girdiler” dedi. Tutuklu olarak yargılanan sözleşmeli erler Oğuzdan K. ve Ahmet Can D. ise suçlamaları reddetti. 

VAN BAROSU’NUN DAVAYA KATILMA TALEBİ REDDEDİLDİ

Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada sanık sözleşmeli erler Oğuzhan K. ve Ahmet Can D. duruşma salonunda hazır bulunurken, Leyla M. kendi isteği üzerine duruşmaya Adli Görüşme Odası’ndan (AGU) video konferans yöntemi ile katıldı. Duruşma saat 09.52’de gecikmeli olarak başladı. Duruşmaya Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, Van Barosu İnsan Hakları Merkezi Eş Başkanı Burcu Şeber, Van Barosu’na bağlı Kadın Hakları Komisyonu ve Göç ve İltica Komisyonu da katıldı. Duruşma salonunun içinde ve dışında polis tarafından önlemler alındı.

Duruşmada söz alan Van Baro Başkanı Sinan Özaraz, yaşananların bir cezasızlık politikasının sonucu ortaya çıktığını, baroların hukuk üstünlüğünü korumak ve insan haklarını savunmakla yükümlü olduğunu belirterek, Van Barosu ve Baro’ya bağlı merkez ve komisyonların davaya katılma talebinin kabul edilmesini istedi. Mahkeme heyetiyse, Baro’nun ve bağlı bulunan komisyonlarının ‘suçtan doğrudan zarar görmediği’ gerekçesi ile talebi reddetti.

'ŞEYTANA UYDUM'

Duruşmada söz alan sanıklardan sözleşmeli er Oğuzhan K, olayın yaşanmasının ardından karakolda verdiği ifadeyi baskı altında verdiğini öne sürerek ilk ifadesini kabul etmedi ve yeniden mahkeme heyeti önünde savunma yapmak istediğini belirtti. Yapmış olduğu savunmada; Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Gümrük Kapısına yakın bir noktada yer alan Ferdi Akman Karakol Komutanlığı’nda, 287 ve 286 numaralı hudut taşları arasında görev yaptığını, sorumluluk sahası içerisinde görevinin göçmenlerin yakalanması ve sınır dışı edilmesi olduğunu belirten Oğuzhan K, akşam saatlerinde mağdur Leyla M’nin de aralarında bulunduğu sekiz göçmenin iki uzman çavuş tarafından nöbet kulesine getirildiğini ve kendisiyle birlikte yargılan Sözleşmeli Er Ahmet Can D. ile birlikte göçmen gurubun sınır dışı edilmesi ile görevlendirildiklerini söyledi. Sınır dışı edilme işlemi öncesinde göçmen grubun fotoğraflarını çekip üst aramalarını yaptıklarını söyleyen Oğuzhan K, Leyla M’nin İran’a deport edilmemek için kendi rızasıyla ilişkiye girdiğini iddia etti ve kendisini "Şeytana uydum" diyerek savundu.

Oğuzhan K'nin ardından savunma yapan diğer sözleşmeli er Ahmet Can D. ise kendisinin Oğuzhan K. ile birlikte göçmenleri sınır dışı etmekle görevlendirildiğini söyledi. Oğuzhan K’yi görmediğini iddia eden Ahmet Can D. cinsel saldırıyı “Nefsime uydum" diyerek savundu.

'KENDİ ARALARINDA ŞAKALAŞIP GÜLDÜLER'

Cinsel saldırıya uğrayan Leyla M. olay günü yaşananları anlattı. Bir göçmen grubu ile birlikte Türkiye’ye girdiğini ve yolculuk esnasında düşüp yaralandığını belirten Leyla M, bir anda diğer göçmenlerin koşturmaya başladığı esnada yere düştüğünü ve bulunduğu noktada bayıldığını söyledi. Kendine geldiğinde ise havanın karardığını ve kendi çabası ile yürüdüğü ana yolda askeri bir aracı fark ettiğini söyleyen Leyla M, askerlere Balıkesir’de bulunan ablasının yanına gitmek istediğini söylediğini belirtti. Ardından farklı bir göçmen grubuna dahil edilerek sınır dışı edilmek üzere iki asker tarafından kendilerine refakat edildiğini söyleyen Leyla M, duruşmada bu iki askerin Oğuzhan K. ve Ahmet Can D. olduğunu teşhis etti. Oğuzhan K’nin kendisine üst araması yaptığı sırada kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu belirten Leyla M, “Diğer asker de Oğuzhan K. tarafından cinsel saldırıya uğradığımı gördü. Hatta kendi aralarında şakalaşıp güldüler. Beni zorla başka bir tarafa götürdü” diyerek yaşadıklarını anlattı.

'YOKUŞTAN İTİP TAŞ ATTI'

Oğuzhan K’nin ardından yanına gelen Ahmet Can D’nin de kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu ve darp ettiğini söyleyen Leyla M, yaşananların ardından Ahmet Can D’nin kendisini yokuştan aşağı ittiğini ve toparlanıp kalktıktan sonra da kendisine taş attığını ve bu taşın da isabet ettiği noktanın yaralandığını belirtti.

Yaşadığı olayın ardından itildiği yokuşun aşağısında "Farsça bilen kimse var mı” diye bağırdığını fakat sesinin duyulmadığını söyleyen Leyla M., vücudundaki kanı gördüğünde başına nelerin geldiğini idrak etmeye başladığını belirtti. Önce intihar etmeyi düşündüğünü, daha sonra intihardan vazgeçip geldiği yöne doğru yürümeye karar verdiğini ifade eden Leyla M., bu sırada bir köpeğin saldırısına uğradığını ve korkuyla nöbet kulesine doğru koştuğunu söyledi.

Mağdur ve sanık ifadelerine göre; Leyla M, nöbet kulesine yetiştiğinde kulede hazır bulunan Teğmen B.B’nin kendisiyle Google Translete uygulaması ile konuştu. Leyla M, yaşadıklarını Teğmen B.B’ye anlattı. Bunun üzerine B.B, Leyla M’nin bu iki askeri teşhis etmesini istedi. Yaşananların ortaya çıkmasının ardından Oğuzhan K. ve Ahmet Can D. hakkında soruşturma başlatıldı.

DURUŞMA 8 HAZİRAN’A ERTELENDİ

Olayın yaşandığı 4 Ocak 2023 tarihinden beridir tutuklu bulunan Oğuzhan K. ve Ahmet Can D. hakkında görülen ilk duruşma yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Savcının mütalaasını belirtmesinin öncesinde duruşmaya yaklaşık 20 dakika ara verildi. Aranın ardından mütalaasını sunan savcı, sanıkların en üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti. Sanık avukatlarının savunma için ek süre istemesinin ardından, mahkeme heyeti sanık sözleşmeli erlerin tutukluluk hallerinin devamına ve duruşmanın 8 Haziran 2023 tarihine ertelenmesine karar verdi.