Mermer ocağına direnen köylüleri jandarma dağıttı

Van Yurtbaşı köyünün içine açılmak istenen mermer ocağı için jandarma köylüleri gözaltına aldı. Havaya ateş de açan jandarmanın müdahalesi ile köydeki 20 ahır yıkıldı. HDP yaralılar olduğunu açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yurtbaşı Köyü’nde özel bir şirketin açmak istediği mermer ocağı için köye gelen askerler, köylülere ait 20 ahırı yıktı. Duruma itiraz eden köylülere havaya ateş açarak müdahale eden askerler dört köylüyü gözaltına aldı. Olayda yaralananlar olduğunu açıklayan HDP bölgeye heyet gönderdi.
Yurtbaşı köyünde, köy merası olarak geçen ancak özel şirketin talebiyle 10 yıl önce hazine arazisine çevrilen alanda mermer ocağı açılmak istemesine köylüler karşı çıktı. Bunun üzerine şirketin talebi üzerine köye 200’e yakın asker, TOMA'lar ve panzerlerle çok sayıda iş makinesi getirildi. Köylülerin tüm itirazlarına rağmen askerler eşliğinde işletme kurulmak istenen alanda 20’ye yakın ahırın yıkılmasına başlandı. Direnen köylüleri jandarma havaya ateş açarak dağıttı.

10 YIL ÖNCE DE AÇILMAK İSTENMİŞTİ

Mermer ocağının 10 yıl önce de açılmak istendiği ancak o dönem köylülerin itirazı üzerine açılamadığı öğrenildi. 10 yıl sonra köye geri gelen DİMER adındaki şirket bu sefer asker gücü kullandı. 70-80 hanenin bulunduğu ve 700’e yakın insanın yaşadığı köyün tam içinde kurulmak istenen ocak için hayvancılıkla geçinen köydeki 20 ahır yıkıldı. Direnen köylülerden dördünü de gözaltına alan jandarma ve iş makineleri yıkımın ardından köyden ayrıldı.

HDP'den yapılan açıklamada da, olayda yaralananlar olduğu belirtildi. Van Milletvekili ve Eşbaşkan Yardımcısı Tayip Temel ile il ve ilçe başkanlarından oluşan bir heyetin bölgeye gittiği öğrenildi. 


DİMER: ÇALIŞMALARI YÜRÜTEN ŞİRKET BİZ DEĞİLİZ

Bu arada DİMER'den yaşananlara ilişkin bir açıklama yapıldı. Genel Müdür Felat Gökdemir imzasıyla yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "Söz konusu maden ruhsat sahasında şu anda çalışmaları yürüten DİMER şirketi değildir. Saha, 2020 yılında başka bir firmaya kiralama (rödovans) yöntemi ile devir edilmiştir. Bu nedenle DİMER şirketinin sahada herhangi bir faaliyeti yoktur. Bahsi geçen saha, 2003 yılında şirketimiz adına tescillenmiş, kanuni bütün yükümlülükler yerine getirilerek 2006 yılında 3 ay süre ile üretim faaliyetlilerine başlanmıştır. Saha hazine arazisinde olup, kadastro tarafından “maden bölgesi” olarak tescillenmiştir. Bölgedeki çalışmalar sırasında, personelimiz saldırıya uğramış, şikâyetimiz üzerine yürütülen tahkikat sonunda açılan davada saldırılara karışan şüpheli şahıslar cezalandırılmıştır. Olayların büyümemesi için şirketimiz sosyal sorumluluğu gereğince ruhsat sahasından çekilmiştir ve o tarihten beri sahada herhangi bir üretim faaliyetinde bulunmamıştır." (DUVAR)

Etiketler van gürpınar