Van’da kayyım kararı sonrası kadın projeleri rafa kalktı

Van Büyükşehir Belediyesi'ne atanan kayyımın, kadınlara yönelik projelerini iptal etmesi tepkilere neden oldu. Eşbaşkan Neslihan Şedal, "Bilinçli bir kadın yoksulluğu politikası yürütülüyor" dedi.

Van’da kayyım kararı sonrası kadın projeleri rafa kalktı
Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal (Fotoğraf: Gazete Duvar)
Google Haberlere Abone ol

VAN - 31 Mart Yerel Seçimleri'nde tüm belediyelerin tek bir parti tarafından kazanıldığı tek şehir olan Van'da DEM Parti, büyükşehir belediyesi ve 13 ilçenin tamamını kazanmıştı. Ancak önce Bahçesaray ilçesine, ardından 15 Şubat'ta Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atandı.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Abdullah Zeydan ve Neslihan Şedal görevden uzaklaştırılırken, Van Valisi Ozan Bacı kayyım olarak görevlendirildi. Bu gelişmeyle Van, üç dönem üst üste kayyım atanan kentler arasına girdi.

Belediyeye atanan kayyım sonrası, DEM Partili yönetimin kadınlara yönelik başlattığı projelerin iptal edilmesi dikkat çekti. Kadınlara ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan JINKART ve yoksul kadınlara verilen Sosyal Destek Kartı bu projeler arasında yer alıyordu. Ayrıca, yerine kayyım atanana Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Neslihan Şedal'ın verdiği bilgiye göre, kadınların sosyalleşebileceği ve üretim yapabileceği iki tesis projesi de "gerek olmadığı" gerekçesiyle iptal edildi.

‘KAYYIMIN İLK İCRAATI KADIN KAZANIMLARINI HEDEF ALMAK OLDU’

Konuyla ilgili Şedal, “Kayyımların ilk atandığı süreçte her defasında yaptıkları ilk icraat, kadın kazanımlarını hedef almak oldu. Kadınlar için açılan kurumların kapatılması ya da içeriğinin tamamen tersi yönünde bir ideoloji inşa edecek şekilde dizayn edilmesine dönük saldırılar gerçekleşti" dedi.

Şedal, kendi yönetimleri döneminde kadın odaklı politikalara öncelik verdiklerini belirterek, "Bizlerin yönetimde bulunduğu süre boyunca yaptığımız ilk çalışmalar, kadınlarla bir araya gelmek, kadın strateji planlamasını oluşturmak ve bu yönde pratikler sergilemek oldu. Van'da hayata geçirilen bütün çalışmalar, buradaki kadınların sözüyle hayata geçirilmiş oldu" şeklinde konuştu.

'KADINLARA YÖNELİK PROJELER DAHA ÖNCE DE İPTAL EDİLDİ'

Daha önce kayyımlar tarafından kapatılan Kadın Eserleri Kütüphanesi, İlk Adım İstasyonları, Alo Şiddet Hattı, Sığınma Evi, Kadın Yaşam Merkezleri ve kooperatiflerin yeniden açıldığını anlatan Şedal, "Bizim ilk yaptığımız şey, daha önce kayyımların kapattığı çalışmaları, kurumları yeniden açmak oldu. Ancak 15 Şubat günü yeniden Van halkının iradesinin gasp edilmesiyle, yeniden kadın kazanımlarının hedef haline gelmesi durumu da ortaya koyulmuş oldu" dedi.

KAYYIM İLK OLARAK JINKART'I İPTAL ETTİ

JINKART projesinin sadece ücretsiz ulaşım sağlamadığını, aynı zamanda belediye bünyesindeki tüm sosyal ve kültürel etkinliklere de kadınların ücretsiz erişimini mümkün kıldığını vurgulayan Şedal, "Yüzlerce kadın bu projeden yararlandı ve çok da ciddi bir memnuniyet ve sahiplenme gelişti. Ancak kayyımın gelir gelmez iptal ettiği ilk çalışma, JINKART oldu" dedi.

‘BİR KADIN YOKSULLUĞU POLİTİKASI YÜRÜTÜLÜYOR’

Şedal, kentte üç dönemdir devam eden kayyım uygulamalarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Biz bu saldırılarla aslında neyin amaçlandığını da çok net görebiliyoruz. Burada bilinçli bir kadın yoksulluğu politikası yürütülüyor. Kadınların en azından bu kentte ekonomik olarak belli bir standarda ulaşması için yaptığımız projeler iptal edilerek kadınlar yeniden derin yoksulluğun içine sürüklenmiş oluyor."

Görevde oldukları sürede Van'ın kültürel değerlerini yaşatacak kilim, dokuma, gümüş ve savat işlemeciliğine yönelik kadın üretim atölyeleri açtıklarını belirten Şedal, "Oraların da 'gerek olmadığı' gerekçesiyle iptal edildiğini öğrendik. Diğer çalışmaların da hedef haline geldiğini, onların da en yakın zamanda kapatılacağına dair bilgiler de alıyoruz" dedi.

‘KAYYIMLAR SOSYOLOJİK VE PSİKOLOJİK TAHRİBATLAR YARATTI’

Şedal, kayyım uygulamalarının dokuz yıllık süreçte nelere sebep olduğunu da şöyle anlattı: "Kayyımlar aslında bir yandan halkın iradesini bir yandan da toplumsal değerlerini, kültürel dokusunu, dilini, bir bütün değerlerini hedef alırken, kentlerde çok ciddi sosyolojik ve psikolojik tahribatlar yarattı. Aynı zamanda, bu halkın sorunlarının giderilebilmesi ve halka hizmet edilebilmesi için gereken kaynakların da nasıl talan edildiğini çok net görebildik."

‘KADIN KIRIM POLİTİKALARI DERİNLEŞİYOR’

Kadınlara yönelik hizmetlerin kapatılmasının etkilerine de değinen Şedal, "Kapatılan sığınma evleri, yaşam ve üretim merkezleri bu kentte kadın kırım politikalarını derinleştiriyor. Gençlerin bu kentleri terk etmesi ile birlikte bir göç sorununu ortaya koyuyor. Yüzlerce ciddi sorun ortaya çıkmış oluyor” dedi.

Şedal son olarak, "AKP'nin de kaybettiğini hep söylüyoruz. Çünkü halkçı olursanız, toplumcu olursanız, bu halk sizin arkanızda durur ve sizleri seçer. Ancak bu uygulamalar AKP'ye de çok büyük kaybettirdi ve biz bunu zaten 31 Mart seçimlerinin sonuçlarında da gördük. 14'te 14 başarısı, kayyımların uygulamış olduğu politikaların bir sonucuydu" ifadelerini kullandı.

Van’da kayyım kararı sonrası kadın projeleri rafa kalktı - Resim : 1