Van'da HDP binası ablukaya alındı, vekiller eylem başlattı

HDP Van İl Örgütü binasının bulunduğu sokak polis tarafından bariyerlerle kapatıldı. HDP milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan valilik binası önünde eylem başlattı.  

Google Haberlere Abone ol

VAN - Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van il binasının bulunduğu sokağı yaya girişlerine ve trafiğe kapatan polisler il binasını abluka altına aldı. Vekillerin ve parti çalışanlarının il binasında mahsur kalmasına üzerine HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, polislere ablukayı kaldırmalarını istedi. Ancak buna rağmen polisler ablukayı kaldırmadı.

Bunun üzerine HDP Van İl Örgütü resmi Twitter hesabından, "Partimizin il binasının girişinin olduğu sokak yaya giriş ve trafiğe polislerce kapatılmış halkın partisine ulaşması engellenmiştir. Tüm halkımızı il binasına davet ediyoruz” duyurusu yaptı.

HDP Van İl Örgütü'nün halka gönderdiği SMS mesajında ise “Bu yönelime karşı vekillerimiz valilik önünde açıklama yapacaktır. Tüm halkımızı bu açıklamaya destek için Valilik önüne bekliyoruz” çağrısı yapıldı.

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan’da sosyal medya hesabından, “Bu abluka Van halkına yapılmaktadır. Van’da bir tecrit politikası yürütülmektedir. Bu tecrit tüm yaşamımıza uygulanmakta, yolsuzluklarını kapatmak, Van’ın kaynaklarının yandaşlara peşkeş çekildiğini gizlemek, iflasın eşiğinde ki esnafı görünmez kılmak, halkın taleplerini bastırmaktır” ifadelerini kullandı.

'HER ANLAMDA ÇÖKERTİLMİŞ BİR VAN VAR'

Milletvekilleri Murat Sarısaç ve Muazzez Orhan kentte her 15 günde bir ilan edilen ve 1560 gündür süren "eylem ve etkinlik" yasağının kaldırılması için valilik binasına gitti. Yetkililerle görüşme talepleri reddedilen Sarısaç ve Orhan, valilik binası önünde polisler tarafından kalkanlarla çembere alındı. Haber takibi yapan gazeteciler ise alandan uzaklaştırıldı. 

Duruma tepki gösteren Sarısaç ve Orhan, valilik önünde oturma eylemine başladı. Valilik önünde başlattıkları eyleme ilişkin konuştuğumuz HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, HDP İl binasının 1560 gündür abluka altına alındığını ancak bugün il binasının bulunduğu sokağında giriş ve çıkışlarının kapatıldığını söyledi.

Artık bu duruma son verilmesi gerektiğini belirten Orhan, Van’a ekonomik ambargo uygulandığını, sınır kapısının açılmadığını ve bununla yetinmeyenlerin eylem ve etkinlik yasağı adı altında tüm kentte sosyal ve ekonomik yaşamı tamamen durdurduğunu belirtti.

'VAN'DA HAYAT NORMALE DÖNMELİ'

Van’da hayatın yeniden normale dönmesi için mücadele ettiklerini vurgulayan Orhan, “Van’da 1560 gündür kimse konuşamıyor, esnaf konuşamıyor, STK’lar konuşamıyor. Bu durumu her platformda gündeme getirmemize rağmen maalesef gereken adımlar atılmadı. Van halkının siyaset yapma hakkı tamamen elinden alınmış, buna kayıtsız kalmamız mümkün değil. Biz de tüm bunlara karşı bu oturma eylemini yapma kararı aldık. Van Valiliği OHAL kalıntısı bu yasağı sürdürdüğü sürece bizim buna karşı eylemlerimiz de sürecek” dedi.

Murat Sarısaç ise bir grup AK Partilinin partileri binası önüne getirilmek istendiğini belirterek, "Bu yapılan usulsüzlükleri halka duyurduğumuz için eylem ve etkinlik yasağı getiriliyor. 5 yıldır bu kentte yasaklar var ve halk iradesi gasp ediliyor" diye konuştu.

Kentin ekonomik verilerde son sıralarda yer aldığına dikkati çeken Sarısaç, "Ekonomik, sosyal, kültürel ve her anlamda çökertilmiş bir Van var. Hiçbir şekilde bunların hukuksuzluklarına boyun eğmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

Valilin kendilerine açıklama yapmak zorunda olduğunu vurgulayan Sarısaç, "Yoksa burada oturmaya devam edeceğiz" dedi. 

Vekillerin valilik binası önündeki bekleyişi sürüyor. (DUVAR-MA)