Van'da depremzedeler anısına fidan dikildi

Van’ın Adıyaman Köyü’nde Maraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin anısına fidan dikildi. Çok sayıda çevre aktivistinin katıldığı etkinlikte, "Bir fidanla yaşama sahip çık" denildi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Çevre Derneği (ÇEVDER), depremlerde yaşamını yitirenler için Van’ın Adıyaman Köyü’nde fidan dikti.

Fidan dikme etkinliğine ÇEVDER’in yanı sıra birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, HDP Van İl Örgütü, Van Barosu avukatları ve doğa aktivistleri katıldı.

Fidan dikimin ardından basın açıklaması yapıldı. Açıklamayı ÇEVDER Yönetim Kurulu Üyesi avukat Jiyan Özkaplan okudu. Özkaplan, "kuraklığının çözümünün yeşil alanların artırılması olduğu fakat her geçen gün yeşil alanların katledildiğini" söyledi.

'SAVAŞ EN BÜYÜK EKOLOJİK TAHRİBATTIR'

"Yapılan her uygulamanın rant ve çıkar ilişkisi üzerine temellendirildiğini ve canlı yaşamının her geçen gün daha büyük tehdit altına girdiğini" belirten Özkaplan şöyle konuştu:

"Türkiye ve Kürdistan'ın dört bir yanında ormanları katleden, özellikle Kürdistan coğrafyasında ormansızlaştırma politikalarıyla bütünüyle yaşamın tasfiye edilmeye çalışılmasıyla karşı karşıyayız. Kürdistan'da yürütülen savaş süresince yok edilen ormanların yanında, son yıllarda 'güvenlik bahanesiyle' binlerce ağaç köklerinden sökülüyor, ormansızlaştırma ve insansızlaştırma ile 'yok etme' politikaları devam ettiriliyor. Savaş en büyük ekolojik tahribattır."

'VAN’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 1 METREKARE'

Canlı yaşamı için minimum 10 metrekare yeşil alan gerektiğini söyleyen Özkaplan, bu alanın Van’da 1 metrekarenin altına kadar düştüğünü ifade etti.

Özkaplan, "Politik ve rant odaklı sebeplerle bir devlet pratiği olarak şirketleşen iktidar eliyle sistemin yaygınlaştırılmaya çalışılması, doğayı yok ettiği gibi bütünüyle hafızayı silmeye dönük eylemler gerçekleştirilmektedir. Tıpkı ormanlara müdahale edildiği gibi kentlere, kırsal alanlara, tarım alanları ve sulak alanlara yapılan müdahale bunun somut göstergesidir. Doğadan kopuk, hiyerarşik alınan kararlarla kapitalizmin yüzü tüm alanlara sirayet ettirilmektedir" diye konuştu.

'TÜM TOPLUMU BİZLERLE ORTAKLAŞMAYA DAVET EDİYORUZ'

"Biliyoruz ki, yeryüzünü yeşertecek olanlar da, güneşin aydınlığını umuda dönüştürecek olanlar da yine bizleriz" diyen Özkaplan, fidan dikme etkinliğini bu yıl depremde yaşamını yitirenlere adadıklarını dile getirdi.

Özkaplan, "6 Şubat depreminde yaşamını yitirenlerin anısına fidan dikerek başlayacak olan etkinliklerimizde tüm toplumu bizlerle ortaklaşmaya davet ediyoruz. Yağmurların toprakla buluştuğu bu günlerde, Newroz ruhunu içimizde taşıyarak, sistemin betonlarına karşı Mezopotamya Ekoloji Hareketi'nin aldığı kararla, bizler Van Ekoloji Komisyonu ve Van ÇEVDER olarak ‘Bir Fidanla Yaşama Sahip Çık’ etkinliğini sahiplenme ve duyarlılığı için çağrıda bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

'VAN’DA BİR TANE ORMAN BULUNUYOR'

TEMA Vakfı Van Edremit İlçe Temsilcisi Bahise Erdem de fidan dikme etkinliğine katılanlar arasındaydı. Fidan dikiminin ardından konuşan Erdem, Van’ın "orman fakiri" şehirler arasında olduğunu belirtti.

Erdem, Van’da Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait bir fidanlığın olmayışının eksikliğinin yaşandığını ve talep edilen fidanların Elazığ’dan gönderildiğini söyledi.

Erdem, "Van’da bir tane orman bulunuyor. Bunun çoğaltılmasını ve ağaçlandırma bölgelerinin arttırılmasını istiyoruz. Ne kadar çok ağaç olursa o kadar çok oksijen olacaktır. Farkındalığı yarattığımız sürece de herkes destek olacaktır" dedi.