Van'da 61 mültecinin ölümüyle ilgili ilk duruşmaya katılım çağrısı

Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu'ndan Avukat Mahmut Kaçan, davada eksik soruşturma yapıldığını belirterek, herkesi sahiplenmeye çağırdı.

Google Haberlere Abone ol

 VAN - Van'da 2'si çocuk 61 mültecinin yaşamını yitirdiği tekne faciasına ilişkin 12 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşması yarın görülecek. Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu'ndan Avukat Mahmut Kaçan, etkin soruşturma yürütülmediğini belirterek, davanın sahiplenilmesini istedi.

Mezopotamya Ajansı'ndan Dindar Karataş'a bilgi veren Kaçan, iddianamede sanıklar hakkında ağır cezaların istendiğini ancak bunun soruşturmanın etkin yürütüldüğü anlamına gelmediğini belirtti. Kimi isimlerin soruşturmaya dahil edilmemesini buna örnek gösteren Kaçan, "Teknede yaşamını yitiren kişilerin yakınları, sanık olarak yargılanan kişiler dışında da bu olayla bağlantılı olabilecek kimi isimler vermişti. Ne yazık ki bu iddialarla ilgili hiçbir soruşturma yapılmadı. Dolayısıyla soruşturma eksik yapıldı. Bu davada da her zaman eleştirdiğimiz 'cezasızlık politikası' yerine, bu suçun ağırlaştırıcı nedenleri uygulanarak sanıklar hakkında ceza verilip verilmeyeceğine bekleyip göreceğiz” dedi.

VAN BAROSU YAKINDAN TAKİP EDİYOR

Baro olarak davayı yakından takip ettiklerini ve olaya dair kapsamlı bir rapor açıkladıklarını hatırlatan Kaçan, bu ısrarlı takibi sürdüreceklerini vurguladı. Baro'nun davaya katılım talebinde bulunacağını da paylaşan Kaçan, “Bunun yanında benim de bireysel olarak vekaletnamesini aldığım ve davaya katılım talebinde bulanan ailelere hukuki destekte bulunacağız. Bu davayı sonuna kadar takip ederek bilgileri detaylı olarak kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Van'ın Gevaş ilçesinin Altınsaç Mahallesi'nde, 27 Haziran 2020 tarihinde mültecileri taşıyan bir tekne battı. Tekne sahiplerinden Medeni Akbaş kurtulurken, yapılan arama ve kurtarma çalışmaları sonucunda 2'si çocuk 61 kişinin cansız bedenine ulaşıldı. Haklarında kayıp ihbarı yapılan bir diğer tekne sahibi Sedat Akbaş’ın da aralarında bulunduğu birçok mültecinin akıbeti ise halen bilinmiyor. (MA)

 
 
Etiketler van mülteci dava