Van’da 306 taşeron işçi haklarını aramak için toplandı

Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanmasıyla işten çıkarılan 306 işçi hak mücadelesini sürdürüyor. İşçiler, 3 Eylül 2022 tarihinde katıldıkları mülakatın tutanaklarının paylaşılmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN - Van Büyükşehir Belediyesi’nde işten çıkartılıp geri alınmayan işçilerin hak arayışı sürüyor. Dört yıl boyunca dört farklı mülakata alınan işçilerden hiçbiri işine geri dönemedi. Bu süre zarfında işçilere verilen sözler de tutulmadı. 306 taşeron işçi ve yakınları bugün Van Barosu’nda bir araya geldi. İşçiler yaşadıkları süreç ve hak ihlalleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

306 taşeron işçi adına açıklamayı platform sözcüsü Zafer Uyar okudu. Uyar, dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun “mülakatlar formalite olacak” söylemini hatırlatarak, “Bakanın bu söylemi bizlerin herkes gibi kadroya geçeceğini gösteriyordu. Kaldı ki mülakatlara giren işçiler yapılan tüm ön inceleme ve soruşturmaları tamamlanan kişilerdi. Yapılan ilk mülakat sonrası 306 işçi başarısız gösterilerek elendi. Yapılan itirazlar sonucu mahkeme de biz işçileri haklı buldu ve dört defa da yürütme durdurma kararı verdi. Bu süreçte toplam dört mülakata girdik ve her defasında başarısız olarak ilan edildik” dedi.

224 İŞÇİ TEKRAR BAŞARISIZ GÖSTERİLDİ

Son mülakattan önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yapmış olduğu Van ziyaretinde bu konunun gündeme geldiğini ve Bakan Soylu’nun mağduriyetin giderilmesi konusunda yardımcı olunmasını dile getirdiğini belirten Uyar, “Bakanın bu açılamasının ardından biraz daha rahat bir şekilde son mülakata girdik. Ancak iki ay önce yapılan mülakatın sonucu 24 Kasım 2022 günü yayınlanmış ve 224 işçi tekrar başarısız gösterilmiştir. Dört yıllık süreç içinde ülke genelinde bizim durumda olan il az sayıda belki de hiç yoktur” ifadelerini kullandı.

HAK MÜCADELESİ SÜRECİNDEKİ CAN KAYIPLARI HATIRLATILDI

İşçilerin dört yıldır devam eden mücadele sürecinde, işlerine dönemeden vefat edenlerin de olduğunu aktaran Uyar, “Yıllardır yaşanan mağduriyete arkadaşların sıkıntı stresten kaynaklı intihar, kalp krizi ve başka iş yapma mecburiyetinden dolayı vefat etmeleri ayrı bir acı olarak devam etmektedir. Uzun süredir haksız yere mağdur olduğumuzu, birçok kişi ve kurum ile yapılan görüşmeler de dile getirmiş olmamız sonuç vermedi maalesef" diye konuştu.

BAKAN SOYLU’NUN TALİMATI SÜMENALTI EDİLDİ

Son çıkan Valiler Kararnamesi ile dönemin Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’in merkeze çekilmesinin ardından İçişleri Bakanı Soylu’nun verdiği talimatın sümen altı edildiğini belirten Uyar, atanan yeni Vali Ozan Balcı ile görüşüldüğünü ve Balcı’nın “Kimse elini taşın altına koymamıştır. Konuyu değerlendiriyorum. Kayapınar Belediyesi’nde yaptığım gibi kimseyi mağdur etmeyeceğim” diyerek söz verdiğini aktardı.

Verilen sözlerin ardından, girilecek olan dördüncü mülakatta da başarısız sayılacakları duyumunu aldıklarını belirten Zafer Uyar, dördüncü mülakattan da olumsuz sonuç aldıklarını aktardı. Uyar, “Bu işçilerin Türkiye’de il ve ilçe bazında emsali kalmamıştır bütün kamuoyunu ve Van kamuoyunu bu konuya sahiplenmesi için çağrı yapıyoruz. Mülakat tutanaklarımız kamuoyuyla paylaşılsın" dedi.

Ne olmuştu?

Van Büyükşehir Belediyesi’ne, 2011 yılında yaşanan depremin ardından İŞKUR üzerinden bin 888 kişi alındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetimindeki belediyeye 17 Kasım 2016’da kayyım atanmasının ardından 4 Aralık 2017’de çıkan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşerondan sürekli işçi kadrosuna geçme kararı çıktı. Çıkan kararnameyle, belediyede kadro almaya hak kazanan işçilerin, güvenlik soruşturmaları da tamamlandıktan sonra isimleri belediyenin resmi internet sitesinde yayınlandı. Yayınlanan listeye göre bin 702 kişiyi mülakata alındı. Dönemin Van Valisi Murat Zorluoğlu’nun kayyım olduğu dönemde mülakata girmeye hak kazanan 440 kişi elendi. Fakat yaklaşık bir hafta sonra elenen 134 kişi mahkeme kararı olmadan işe geri alındı. Geriye kalan 306 işçi ise başlattıkları hukuk mücadelesinin ilk sonucunu 2019’un Şubat ayında mahkemenin, ‘Mülakat usulsüzdür, yasa gereği kanun yerine getirilmemiştir, işçiler işe iade edilmeli’ kararıyla aldı.
Yerel mahkemenin verdiği kararı Erzurum Bölge İdare Mahkemesi’nin onamasının ardından işçiler dört kez mülakata çağrıldı. Mülakat sonuçlarının olumsuz olması nedeniyle işçiler yeniden mahkemeye başvurdu. Hem mahkeme kararlarından hem de girdikleri mülakatlardan bir türlü sonuç alamayan işçiler şimdiki Van Valisi ve Büyükşehir Belediyesi kayyımı Ozan Balcı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Vali Balcı, işçilerin 3 Eylül’de gireceği mülakatla ilgili hukuk çerçevesinde karar vereceklerini belirtti. Fakat Balcı’nın bu sözleri üzerine mülakata giren işçiler, dördüncü kez başarısız sayıldı ve görevlerine iade edilmedi. Üstelik mülakat sonuçlarında 306 taşeron işçi başarısız sayılırken Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde istihdam edilmek üzere 160 yeni işçi alımı yapıldı.

Etiketler van işçi