Van'da 1 Mayıs: Bu faşist ittifaka 14 Mayıs’ta kaybettireceğiz

Van’da 1 Mayıs kutlamaları yoğun katılımla gerçekleşti. 1 Mayıs mitingindeki konuşmalarda, seçimler işaret edilerek iktidarın kaybedeceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van’da 1 Mayıs kutlamaları, yoğun katılımla gerçekleşti. Kutlamalara; Yeşil Sol Parti, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emek Partisi (EMEP) il ve ilçe örgütleri, DİSK Genel-İş Van Şubesi, TMOBB Van İl Koordinasyonu, KESK Van Şubeler Platformu, Van Diş Hekimleri Odası, Van-Hakkari Tabip Odası, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Tüm Taşıma İşçileri Sendikası, TUYAD-DER, Tiyatro Mencel sanatçıları, Serhat GÖÇ-DER, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu katıldı.

GAZETECİLER EN ÖN SIRADA YER ALDI

Kutlamalar, kortej yürüyüşü ile başladı. Emek örgütleri sabah saatlerinde Milli Egemenlik Caddesi üzerinde bir araya geldi. Yürüyüşe geçilmeden önce halaylar çekildi, ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atıldı. Kortejin en önünde basın emekçilerine yer verildi. Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu üyeleri ellerinde, ‘Susturamayacaksınız – Bijî 1’ê Gulanê’ yazılı pankart ile yürüdü.

Van’da 1 Mayıs mitingi, Musa Anter Barış Parkı’nda gerçekleştirildi. Mitingte; DİSK Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin, TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut, Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ve DBP Eş Genel Başkanı Salihe Aydeniz birer konuşma yaptı.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

İlk olarak sahneye çıkan DİSK Genel-İş Van Şube Başkanı Ömer Tekin, İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yaptı. Tekin konuşmasının devamında, “Doğanın talanına son verilsin istiyoruz. KHK ile işinden edilenler işlerine geri dönsün istiyoruz. Çocuk işçilik son bulsun istiyoruz” dedi.

1 Mayıs Tertip Komitesi adına bir konuşma yapan Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabay da KHK ile işten çıkarılanlara değindi ve “KHK’ler ile çalışma hakkını gasp ettiler. Kayyım atamaları ile irademizi gasp ettiler. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonları yaptılar. Ülkeyi şirket gibi yönettiler. İşçiden alıp patrona verdiler. Fakirden alıp zengine verdiler. Asırlık yardım kuruluşlarının eliyle çadır sattılar” dedi.

'ÜLKEYİ KAOSA SÜRÜKLEMEK İSTİYORLAR'

TTB Genel Sekreteri Vedat Bulut ise yaptığı konuşmada, bir avuç kişinin zenginleştirilmesi için milyonların yoksullaştırıldığını söyledi. Bulut, konuşmasının devamında, “Sıyrılıp gelmektedir seher, doğayı sarsacak hayat… 15 Mayıs böyle bir gün olacak. Ve bu iktidar değişecek, emekçilerin haklarını aldığı bir dünyayı birlikte kuracağız” dedi.

Bulut’un ardından bir konuşma yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik ise birçok kesimden gözaltının yaşandığını fakat tek adam rejimine biat etmeyeceklerini belirtti. Bozgeyik, “Baskıcı, faşizan rejimler katliamlarla varlıklarını sürdürmeye çalışıyorlar. Bizler, bunlara 14 Mayıs’ta sandıklarda gereken cevabı vereceğiz. Kadın emekçilere yönelik de baskı artmakta. İstanbul Sözleşmesi’ni bir gecede kaldıran tek adam rejimi ile birlikte mobbing ve baskı her geçen gün artmakta. Biz hep birlikte, birleşerek, örgütlenerek tek adam rejimine karşı hep birlikte sahip çıkacağız. AKP iktidarı Ortadoğu’da savaşı sürdürmek istiyor. Ülkeyi kaosa sürüklemek istiyorlar. Kürt sorununda çözümden uzak devlet aklıyla çözümsüzlük politikaları derinleştirilerek, cezaevlerinde tecrit, baskı her geçen gün artmakta. Van’dan bir kez daha sesleniyoruz; Emekçilerle ve bu ülkede onuruyla yaşayanlarla birlikte örgütlenip, mücadele edeceğiz” dedi.

'TEK PARTİMİZ YEŞİL SOL PARTİ’DİR, BAŞKA HİÇ KİMSE İLE İTTİFAKIMIZ YOKTUR'

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz de, mitinge katılanlar arasındaydı. Aydeniz, Van’da kayyım politikaları ile yolsuzluk ve hırsızlıklara en çok meydanda bulunanların tanık olduğunu belirterek, “Zannediyorlar ki emekçiler KHK’lerle açlıktan ölecek. Ama emekçiler yan yana durarak mücadele ettiler. Bugün yaşanan havayı 15 Mayıs’ta özgürlükleri inşa etmek için bu halayı çekeceğiz. 14 Mayıs emekçilerin, emeklerine sahip çıkma günüdür. 14 Mayıs’ta bu faşist ittifaktan, KHK’lerinden, ötekileştirmelerinden hesap soracağız. AKP’yi Van’da ve Kürdistan’da tabela partisi yapacağız. Bu faşist ittifaka 14 Mayıs’ta kaybettireceğiz. Kürtler mücadelesinden asla vazgeçmeyecek. Seçimlere gözaltı operasyonlarıyla, siyasi operasyonlarla hazırlanıyorlar. Ama nafile! Bu halk mücadelesinden vazgeçmeyecek. 14 Mayıs’a hepimiz hazırız. 81 ilde olduğu gibi Van’da da tek partimiz Yeşil Sol Parti’dir. Başka hiç kimse ile ittifakımız yoktur” diye konuştu. 

Kutlamalar, Eğitim-Sen Müzik Grubu ve Koma Aryen’in Kürtçe ve Türkçe şarkılarıyla devam etti.

Etiketler 1 Mayıs Van