Van T Tipi Kapalı Cezaevi'nde çıplak arama iddiası

Cezaevlerindeki hak ihlalleriyle ilgili hazırladıkları raporu açıklayan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Ekin Yeter, bir tutuklunun çıplak aramaya maruz kaldığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van T Tipi Kapalı Cezaevi’nde son dönemlerde özellikle kadın tutukluların maruz kaldığı belirtilen hak ihlalleri ve hukuksuzluklara ilişkin hazırlanan rapor kamuoyu ile paylaşıldı.

Rapor, Van Barosu Cezaevi Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUHAY-DER), Van-Hakkari Tabip Odası, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) yetkilileri tarafından yapılan incelemeler sonucu hazırlandı. Buna göre Van T Tipi Cezaevi’nde çıplak arama ve kötü tespit edildi.

‘İNFAZ MEMURLARI BUNU ZEVKLE YAPTIKLARINI SÖYLEMİŞLER’

Konuyla ilgili basın toplantısında konuşan ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Ekin Yeter, tutuklular Ceyda Dindar, Gülistan Önver ve Semiran Ebağa ile görüştüklerini belirterek şu bilgileri aktardı: “Tutuklular, Mahkum Kabul Bölümü’nde görevli personel tarafından taraflı-tarafsız koğuş konusunda kendilerine psikolojik baskı yapıldığını, bağırma şeklinde gerginlik çıkartıldığını söyledi. Akabinde üç kadın memur tarafından arama kısmına alındıklarını, bütün kıyafetlerinin çıkartılarak kendilerine önlük giydirildiğini, memurların ‘üç kez eğil kalk ve öksür’ şeklinde söylemde bulunduklarını, personele ‘on gündür gözaltında olduklarını bu şekilde bir arama gerekmediğini’ söylediklerinde ‘sus konuşma, dediğimi yap’ şeklinde bağırıldığını, saç dipleri, ağız içi dâhil olmak üzere vücutlarının her yerinde ince arama yapıldığını aktardılar. Zayıf, esmer, kısa boylu kadın personel tarafından ‘ben bu işi zevkle yapıyorum’ şeklinde söylemlerde bulunulduğunu, aramadan sonra odaya geçtiklerinde kendilerine gece 02:00’ye kadar yatak verilmediğini, hiçbir şeyin olmadığı boş ve kirli bir odada bekletildiklerini, üç gün boyunca su içmek için pet bardak dahi verilmediğini, karantina odasında ayakta sayım dayatıldığını ve kantin ihtiyaçlarının karşılanmadığını bizlere ilettiler.”

‘BİR TUTUKLU ÇIPLAK ARAMADAN GEÇİRİLDİ’

Görüşülen tutuklulardan Semiran Erbağa'nın Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden buraya sürgün edildiğini ifade eden Yeter, Erbağa’nın cezaevi girişinde kendisine çıplak arama dayatıldığını söyledi. Erbağa’nın kabul etmemesi üzerine personel tarafından ‘arama yapılacağının’ söylendiğini ve  uygulamayı protesto etmek için kıyafetlerini çıkartıp eylem yaptığını, personelin ‘üç kez eğil kalk ve öksür’ şeklinde söylemde bulunduğunu ve vücudunda ince arama yapıldığını belirtti. Arama sonrası tek kişilik hücreye götürüldüğünü ifade eden Yeter, şöyle devam etti: “Üç gün boyunca tek kaldığını, suyun kotalı olmadı nedeniyle suyun bittiğini ve kronik hastalığından kaynaklı ilaçlarını içmesi gerektiği zaman içme suyu verilmediğini, tuvaletteki pis su ile ilaçlarını almak zorunda kaldığını aktardı. Üç gün sonra karantina odasına getirildiğini, bu odada da hiçbir temel yaşamsal ihtiyacın ve kantin ihtiyacının karşılanmadığını ve insanlık dışı koşullarda kaldıklarını anlattı." (DUVAR)

(DUVAR)