'Van halkının iradesine saygı gösterilsin, YSK kararı düzeltilsin'

Van İl Seçim Kurulu'nun Abdullah Zeydan kararına tepki gösteren Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, Van halkının iradesine saygı gösterilmesini ve YSK kararının düzeltilmesini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti'nin yüzde 55 oyla seçilen Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasının ardıdnan Van İl Seçim Kurulu'nun mazbatayı AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verme kararına tepkiler sürüyor.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'ndan kararla ilgili yaptığı açıklamada, "Seçim sonuçlarına yönelik yargının araçsallaştırılarak seçme ve seçilme hakkına açık müdahale teşkil eden kararlar karşısında, seçim sonuçlarına ve Van halkının iradesine saygı gösterilmesini ve Yüksek Seçim  Kurulunun bu yanlış kararı düzeltmesini bekliyoruz" denildi.

Diyarbakır Kent Koruma ve Dayanışma Platformu'ndan yapılan açıklama şöyle:

"31 Mart pazar günü  gerçekleşen Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde, Van Büyükşehir Belediyesi Başkanlığını resmi olmayan sonuçlara göre DEM Parti adayı Abdullah Zeydan kazanmıştır. 

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 4 Nisan 2023 tarihinde Abdullah Zeydan hakkında vermiş olduğu ve kesinleşmiş memnu hakların iadesi kararını, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başvurusu üzerine usulü güvenceler yok sayılarak kaldırmıştır.

Van İl Seçim Kurulu, yapılan itiraz üzerine Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinin usul ve yasaya aykırı kararını gerekçe göstererek ikinci sırada yer alan AKP adayına mazbata verilmesine itiraz yolu açık olmak üzere oy çokluğuyla karar verilmiştir. 

Türkiye’nin son dönemde en çok gereksinim duyduğu husus normalleşme ve demokratikleşmedir. Demokrasinin güçlenebilmesi ise eşitlikçi ve özgürlükçü, adil ve barışçıl bir yaşamın var edilebilmesiyle mümkündür. Hiç kimsenin demokrasi işleyişini yok etmeye, insanların demokratik iradesini yok saymaya hakkı yoktur. Seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.

Seçim sonuçlarına yönelik yargının araçsallaştırılarak seçme ve seçilme hakkına açık müdahale teşkil eden kararlar karşısında, seçim sonuçlarına ve Van halkının iradesine saygı gösterilmesini ve Yüksek Seçim  Kurulunun bu yanlış kararı düzeltmesini bekliyoruz."