Van Gölü'ne boşaltılan atık suları arıtılmıyor: 'Bu bir vahşet...'

Dünyanın en büyük sodalı gölü olan Van Gölü, endüstriyel, biyolojik, hayvansal atıklarla ve kanalizasyon sularıyla kirletilmeye devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Van Gölü, yıllardır endüstriyel, biyolojik, hayvansal ve kanalizasyon atıklarıyla kirletiliyor. Göl, bir milyondan fazla insanın yaşadığı bir havzada yer alıyor ve çeşitli projelerle temizlenmesi için çalışmalar yapılsa da istenilen sonuç elde edilemiyor.

Kayyımla yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi HDP’deyken, Van Gölü'ne akıtılan kanalizasyon suyunun arıtılması için Avrupa Birliği'ne İleri Biyolojik Artıma Tesisi kurulması için proje hazırlanmış ve bu proje kabul edilmişti. Ancak tesisin yapımına başlanıldığı dönemde, HDP'li belediyelere kayyım atanması ile birlikte proje kayyım tarafından yürütülmeye başladı. 2021 yılında tamamlanan İleri Biyolojik Artıma Tesisi'nin yapımı 180 milyon TL'ye mal oldu.

1 Haziran 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un açılışını gerçekleştirdiği İleri Biyolojik Artıma Tesisi ile gölün kirletilmesini önlemek amacıyla Van'dan gelen atık suyun arıtılması hedefleniyordu. Ancak, yaklaşık iki yıldır faaliyette olan tesisten çıkan suyun rengi ve kokusu ile kirliliği yansıtıyor.

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık


'BÖYLESİ BİR VAHŞET...'

Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nden çıkan suyun kokusunun ve renginin rahatsız edici olduğunu söyledi. Kalçık, 1976 yılında yapılan eski arıtma tesisinde çökertme sistemi kullanıldığını hatırlatarak, 2021 yılında açılışı Emine Erdoğan tarafından yapılan yeni tesisten çıkan suyun arıtılmadığını ve saniyede 1800-2000 litre kanalizasyon suyunun Van Gölü'ne akıtıldığını belirtti.

Kalçık, VASKİ tarafından işletilen tesisin özel bir firmaya verildiğini ancak suyun hala arıtılmadığını ve bu durumun bir "vahşet" olduğunu ifade etti. Kalçık, "Böylesi bir vahşet, böylesi bir ilkellik tam da kayyımlık bir uygulamadır" şeklinde konuştu.

Öte yandan, Van Gölü'nde birkaç aydır devam eden dip çamuru temizliği çalışmalarına rağmen, göl kıyısında bulunan İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'ne çok yakın bir noktada bulunan kanalizasyon rögarının patlaması nedeniyle günde binlerce litre atık su göle akıyor. ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Milyarlarca lira harcanarak yapılan dip çamuru temizliğine rağmen, bu kadar ilkelliğin ve vahşetin olduğu bir yerde, kanalizasyonun göle akıtılmasına duyarsız kalınması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.