Bebek'ten Kadıköy'e kadar istifa çağrısı

Boğaziçi Üniversitesi'ne atanan AK Partili rektörü protesto eden öğrencilerin eylemi 'salgın' gerekçe gösterilerek yasaklandı. İstanbul Valiliği, üniversitenin bulunduğu Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde gösteri yasağı kararı alındığını açıkladı. Polis barikatından geçerek kampüse giren öğrencilerin rektörlük binası önündeki gösterileri gün boyu sürdü. Öğrenciler daha sonra eylemlerini Kadıköy Meydanı'na taşıdı. Burada bir araya gelen binlerce öğrenci, atamayı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Valiliği, Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bugün gerçekleştireceği rektör protestosunun yasaklandığını, Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerinde toplantı, yürüyüş ve gösteri yasağı getirildiğini duyurdu. Kararın adından polis üniversite kampüsü çevresinde birçok yerde barikat kurdu. Öğrenciler kimlik kontrolü ardından okula girebildi. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, yasak kararını sosyal medyada duyurdu ve şu açıklamaları yaptı:
"Bazı sivil toplum kuruluşları ve topluluklar tarafından basın ve sosyal medya yoluyla Boğaziçi Üniversitesi kampüsü önünde bugün toplanma çağrıları yapılmaktadır. Beşiktaş ve Sarıyer ilçelerimizin Hıfzıssıhha Kurulu kararları ile yapılması planlanan toplanmanın toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek, bu ilçelerimizde her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş yasaklanmıştır. 
Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve kanunlar önünde herkes eşittir. Bütün vatandaşlarımızdan beklentimiz; konusu suç teşkil edecek her türlü tutum ve davranışlardan kaçınılması ve aklıselim davranılmasıdır. Güvenlik güçlerimiz, hepimizin huzur ve güvenliği için daima görev başındadır. Gücünü milletimizin engin sevgisi ve yasalarımızdan alan polisimiz; her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği görev, yetki ve sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirecektir."

Valiliğin yasak kararı

Öğrenciler yasak kararının ardından kampüse kimlik kontrolünden geçtikten sonra girebildi. Rektörlük binası önünde toplanan  çok sayıda öğrenci Melih Bulu'yu protesto etti. O sırada gazeteci Cüneyt Özdemir'in Youtube yayınına katılan Melih Bulu, öğrencilere canlı yayında el salladı. Öğrenciler Melih Bulu'yu alkışlarla protesto etti.  

BEBEK'TEN BEŞİKTAŞ'A YÜRÜDÜLER

Boğaziçili öğrenciler daha sonra üniversitenin bulunduğu Bebek'ten Beşiktaş'a yürüdü. Yol boyunca birçok kişi alkışlarla öğrencilere destek verdi. 


Slogan atıp pankartlar taşıyan öğrenciler, Beşiktaş'ta vapur iskelesine geldi.


Öğrenciler daha sonra birlikte Kadıköy'e geçti.



Burada yeniden toplanan öğrenciler, rektör Bulu'yu istifaya çağırarak sık sık, "Yaşasın öğrenci dayanışması", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraberiz ya hiç birimiz", "Melih Bulu rektörümüz olamaz" sloganları attı.

 

'TÜM KAYYUMLAR İSTİFA EDENE KADAR...'

"Herkese sesleniyoruz: Yaşasın öğrenci dayanışması" diyen öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Öğrencilerden, emekçilere, mezunlara, demokratik kitle örgütlerine kadar hep birlikte buradayız. Söyleyeceklerimiz var. Boğaziçi yalnızca Boğaziçi'nden ibaret değildir, İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın diyen kadınların, Bimeks işçilerinin sesiyiz. Kayyumlar gidene kadar gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar mücadele edeceğiz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın. Tüm kayyumlar derhal istifa etsin. Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz. Biliyoruz ki kurtuluş yok tek başına ya hep beraberiz ya hiç birimiz."

Açıklamanın tam metni şöyle: 

"Bugün 6 Ocak Çarşamba. Çevremiz polislerle dolu ve gözaltına alınan arkadaşlarımız yanımızda değil. Şimdi yeniden, üniversitemize atanan kayyumu kabul etmediğimizi dillendirmek için öğrencilerden, emekçilere, mezunlardan, akademisyenlere ve demokratik kitle örgütlerine kadar hep beraber buradayız ve söyleyeceklerimiz var!

Kayyum rektör Melih Bulu’nun canlı yayındaki iddialarının aksine, biz burada Boğaziçi Üniversitesi’nin azınlığını değil ta kendisini temsil ediyoruz! Biz Boğaziçi Üniversitesi’nin bileşenleri olarak kayyum rektör atamasına karşıyız. Kayyum politikalarının bizi hep kötüye götüreceğini biliyoruz, alışmayacağız, kabullenmeyeceğiz!

Bilinsin ki; yalnızca Boğaziçi’nden ibaret değiliz, tüm öğrencilerin ve ülkenin bütünün yani İstanbul Sözleşmesi uygulansın diyen Kadınların ve LGBTİ artıların; Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde direnen Bimeks İşçilerinin ve bilumum emekçi ve ezilenlerinin demokratik taleplerini dile getirmek için buradayız. Boğaziçi gerçekliğinin ülke gerçeğinden kopuk olmadığının bilincindeyiz. Çünkü biliyoruz ki yalnızca üniversiteler değil, hem STK’lar hem belediyeler bu politik dayatmanın kurbanı olmakta ve halk iradesi hiçe sayılmaktadır. Demokratik taleplerimizi dile getirdiğimiz en temel alanlardan biri olan üniversitelerimizde ise kayyum atamaları üniversitelerimizin özerkliğini yok etmekte dolayısıyla ülkemizin geleceğini büyük bir tehdit altında bırakmaktadır. Bugün Devlet Bahçeli’nin söylediğinin aksine bizim için konu kapanmamıştır. Kayyumlara gidene kadar ve gözaltındaki arkadaşlarımız bırakılana kadar da konu kapanmayacaktır.

Bu noktada, demokratik alanları genişletmek için, birliğimizin ve direnişimizin verdiği güvenle sesleniyoruz:

1- Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın.
2- Kayyum olarak atanan Melih Bulu ve tüm rektörler acilen istifa etsin.
3- Tüm üniversitelerde rektörlük için üniversite bileşenlerinin rızası gözetilerek demokratik seçimler düzenlensin.

Kayyumları kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.

Biliyoruz ki; kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz!"

Öğrenciler rektör Bulu istifa edene kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi.

Burada birçok üniversiteden öğrenciler tek tek açıklama yaptı.



'MELİH BULU REKTÖR OLAMAYACAK!'

Mimar Sinan Üniversitesi'nden öğrenciler de Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine destek için Kadıköy'deydi. Mimar Sinan öğrencileri, "Evet o okulda sadece Boğaziçi öğrencileri yoktu. Biz de vardık. Biz Melih Bulu'yu çok iyi tanıyoruz. Biz bugün Boğaziçi kayyumuna da karşı çıkıyoruz. Gözaltılar serbest bırakılacak Melih Bulu rektör olamayacak!" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nden öğrenciler ise şunları söyledi: "Bu eylem bütün kamuoyunun gündemdeydi. Bu bütün üniversitelerinin başarısı. Bizi bölmek istediler, buna asla izin vermedik. Bizi sindirmek istediler. Biz buradayız. Dayanışmayı büyütüyoruz. Ben Metallica dinliyorum diyenlerin değil üniversitenin sahipleri biziz. Üniversiteler hep vardı, o kapılardan her gün adım atan biziz. Bizler asla boyun eğmeyeceğiz."

İzmir Ege Üniversitesi'nden öğrenciler de Boğaziçi'ne desteğe geldi. İzmir Ege Üniversitesi öğrencileri 2015'te kendi üniversitelerine atanan rektöre tepki göstererek, "Yandaş akademisyenler, özel güvenlik birimleri, işkenceyle burun burunayız. Üniversitelere yapılan saldırılar topluma yapılan saldırılardan farksızdır. Biz burada üniversitelerinin sorunu memleketin sorunudur diyenler olarak hiçbir koşulda kayyum rektör olarak atanan rektörleri kabul etmiyoruz. AKP'li herhangi birinin üniversiteye rektör olarak atanması kabul edilemez. Rektör, üniversitelerin bilgisini üretmesi için alan üretir. Ancak bizler o sıralara ruh gibi oturtmak zorunda bırakılıyoruz. Bu tarih bu üniversiteleri yazacak!" ifadelerini kullandı.

Gözaltına alınan arkadaşlarına selam gönderen öğrenciler, "Direne direne kazanacağız, homofobik rektör istemiyoruz" sloganları attı.




Protesto Bandista Grubu'nun konseriyle son buldu.


DEMİRTAŞ'TAN DESTEK MESAJI

AİHM kararlarına rağmen tahliye edilmeyen ve Edirne Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'tan öğrencilere destek geldi. Demirtaş sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Ne yaptınız gençler ya, sesiniz buraları sallıyor. Kim bilir, nereleri titretiyordur" ifadelerini kullandı. 


Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri, Cumhurbaşkanı kararıyla AK Partili Melih Bulu'nun rektör olarak atanmasına karşı çıkmış ve 4 Ocak Pazartesi günü okul önünde protesto düzenlemişti. O eylemlerin ardından toplam 22 kişi gözaltına alınmıştı. (HABER MERKEZİ)