Validebağ'da kumların üzerinde nöbet: Koruya müdahale hukuka meydan okumaktır, anayasaya aykırıdır

Validebağ Korusu'na belediyenin kamyonla kum dökülmesi üzerine nöbet başlatıldı. Mücella Yapıcı yürütmeyi durdurma kararlarına meydan okunduğunu söyledi. İbrahim Kaboğlu da, "Anayasaya aykırı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki Validebağ Korusu'nun toprak yollarına bu sabah erken saatlerde belediye ekipleri tarafından kum dökülmek istendi. Polis eşliğinde kamyonlarla koruya giren belediye çalışanları, mahallelilerin tepkisine rağmen kumları boşalttıktan sonra korudan ayrıldı.

MÜCELLA YAPICI: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Mahallelilerin çağrısıyla koruya gelen çok sayıda kişi kum birikintilerinin üzerine oturarak nöbet başlattı. Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, belediyenin kum dökme işlemiyle ilgili hem Şehir Plancıları Odası hem Mimarlar Odası olarak ayrı ayrı suç duyurularında bulunulacağını açıkladı.

Suç duyurularının kişiselleştirilebileceğini söyleyen Yapıcı, "Burada gördüğümüz şeyler sadece koruyu yok etmekle ilgili değil, insan sağlığını da yok etmekle ilgili. Daha da önemlisi, yapılan şey yürütmeyi durdurma kararlarına meydan okumaktır. Bu hukuka meydan okumaktır. Onun için buradaki bütün yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız" dedi.

Sabah saatlerinde koruya giren belediye çalışanlarının polisle birlikte koruyu savunanları darp ettiğini belirten Yapıcı, "Suç işleyenler, onları doğru yola davet edenleri, doğayı, insanlığı, yaşam haklarını koruyanları darp ediyorlar" diye konuştu.

İBRAHİM KABOĞLU: MAHKEME KARARLARINA UYMAK, KAMU GÖREVLİLERİ İÇİN ANAYASA EMRİDİR

Validebağ Korusu'nun korunmasının sadece o mahallede yaşayanlarım bir sorunu olmadığını söyleyen CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu, "Bu, bütün İstanbulluların, bütün Türkiye'nin sorunudur. Mahkemede birçok dava açılmıştır. Birçok bilimsel rapor hazırlanmış bulunuyor. O çerçevede idare mahkemeleri üç ayrı yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Mahkeme kararlarına uymak, bütün kamu görevlileri için Anayasa emri gereğidir. Dolayısıyla mahkeme kararlarının sonuçları beklenmeden buraya müdahalede bulunmak, Anayasa'ya aykırı bir eylemdir. Görevlileri, özellikle de Üsküdar Belediyesi yöneticilerini Anayasa'ya saygıya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.

'BİR KAMYON MOLOZ DÖKÜP 'PARDON YANLIŞ OLDU' DEDİLER'

Koruda 93 gündür nöbet tuttuklarını belirten Validebağ Gönüllüleri'nden Neşe Taşan, dün geceden koru etrafında olağan dışı bir hareketlilik gördüklerini, bu nedenle her sabah 8'de başladıkları nöbeti bu sabah 5'e aldıklarını söyledi. Taşan, sabah yaşananları şöyle anlattı:

"Tam şafak vakti bir girişim gibi düşünebiliriz. Kolluk kuvvetleri ve belediye çalışanları gelmişti. Neden burada olduklarını sorduk. 'Öyle emir aldık, nedenini biz de bilmiyoruz' dediler. Bir süre sonra daha da kalabalıklaştılar. Korunun 3 kapısında konuşlandılar. Daha sonra içeri kamyonlar girmeye başladı. Kamyonların önünde set olduk. Fakat kolluk kuvvetleri bizi zorla kenara iterek kamyonları içeri geçirdi. İtişme kakışmaların arasında kamyonu boşalttılar. Kamyonun içinden bildiğiniz moloz çıktı. İnşaat molozlarını getirmişler, buraya döktüler. Onlar da şaşırdılar, beklemedikleri bir şeydi herhalde. 'Pardon yanlış oldu, biz bunları alacağız' dediler. Kepçe gelip molozları aldı. Biz gidecekler sandık, meğer gitmemişler. Diğer kamyonlarla gelip kumları döktüler. İçinde cam parçaları, taşlar, lavabo atıkları vardı. Silindirle üstünden geçeceklerini söylediler. Sonra polisler tekrar geldiler, burası kalabalıklaşmaya başladı. Kalabalıklaşınca kolluk kuvvetleri geri çekildi. Belediye çalışanları, belki de taşeron firmanın çalışanları, burada bizi tehdit ediyorlar. Biz de direnmemize devam ediyoruz."

'BURADAKİ YOLLARIN DÜZELTİLMEYE İHTİYACI YOK'

Mahallelilerden Nilgün Yılmaztürk de Valibedağ Korusu'nun kendileri için ekmek ve su kadar önemli olduğunu söyleyerek, "Koru, yüzlerce kuş türüyle, kaplumbağası, sincabıyla bir ekosistem. Üsküdar Belediyesi yıllardır burayı millet bahçesine çevirmek istiyor. Bu sabah 5'te buraya kamyonlarla, kumlarla, molozlarla geldiler. Hiçbir hukuk kararını tanımadan, buranın sit alanı olduğunu göz ardı ederek kumları döktüler yolların üzerine. Yolları düzelteceklermiş. Buradaki yolların düzeltilmeye ihtiyacı yok. Buradaki yollar zaten yeterince düzgün ve burayı kullanabilmesine olanak tanıyan yollar. Buradaki ağaçların bakımından ve çöplerim toplanmasından başka hiçbir şey istemiyoruz biz. Ağaçlarımıza bakın, çöplerimizi toplayın ve korudan elinizi çekin" dedi.


İBB, MOBİL BÜFE GÖNDERDİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bölgede nöbet tutmaya başlayanlar için mobil büfe gönderdi. Ancak korunun güvenlik personeli, İBB’nin mobil büfesinin içeri girmesini bir süre engelledi. Bu arada, kapıların kapatılması dolayısıyla Validebağ Korusu için nöbet tutanlara destek amacıyla gelen HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu da tekerlekli sandalyesiyle koru içerisinde mahsur kaldı. Piroğlu, "Burada hukuk tanımazlığın doruklarından birini yaşıyoruz. Üsküdar Belediyesi, İBB'ye kapıyı kilitledi. Yani bir kamu aracının kamu arazisine girişini yasaklıyor. İkincisi; ben engelli bir milletvekiliyim, bu kapıdan girdim. Kapıyı kilitlemiş, ben dışarı çıkamıyorum" dedi.

Milletvekili ve vatandaşların itirazları ve uzun tartışmaların ardından güvenlik görevlileri kapıyı açtı ve İBB'nin mobil büfesi koru alanına girerek saatlerdir yerlerinden ayrılmadan nöbet tutan vatandaşlara içme suyu, çay ve gıda desteği sağladı.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ’NİN DÖKTÜĞÜ KUM POŞŞETLERLE DIŞARI ÇIKARILDI

Avukat Onur Cingil, doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'nun Millet Bahçesi yapılması kararına, konuya ilişkin Koruma Kurulu kararına, yol yapımı ve rulo çim döşeme ihalelerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararları aldıklarını söyledi. Cingil, mahkeme kararlarına rağmen korunun doğal sit vasfını yitirmesine yönelik çabalara karşı mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdi Öte yandan Validebağ Korusu'na boşaltılan kum, vatandaşlar tarafından zincir oluşturularak poşetlerle elden ele dışarı çıkartıldı.

NE OLMUŞTU?

2014 yılında iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018 yılında koru için hazırlanan “Millet Bahçesi Projesi” de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu'nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” gerçekleştireceklerini duyurmuştu. Mahalle sakinleri koruda nöbet başlatmıştı. İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'na ilişkin “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nın yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.