Vahşi hayvanlar için menfez çağrısı

Söke-Milas bölünmüş yolunda her yıl yüzlerce vahşi hayvanın karşıdan karşıya geçmek isterken öldüğünü dile getiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği, yolun altına menfez yapılmasını istedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü bölgeye uyarı tabelası koysa da vahşi hayvan ölümleri engellenemiyor
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aydın, Kuşadası, Söke, Didim, Milas ve Bodrum gibi turistik kentleri birbirine bağlayan Söke Ovası’ndaki 30 kilometrelik bölünmüş yolun yabani hayvan ölümlerine neden olduğunu belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD), Karayolları Genel Müdürlüğü’ne vahşi yaşam geçidi yapma çağrısında bulundu.

Bölünmüş yolun düz ve geniş olması, araçların da sürat yapmaları nedeniyle hemen her gün yaban hayvanlarının araçlar tarafından öldürüldüğünü belirten dernek üyeleri, “Söke-Milas yolunun ‘ölüm yolu’ değil, ‘yaşam yolu’ olmasını bekliyoruz” dedi.

BARİYERLER YÜZÜNDEN ÖLÜM

2011 yılında bir rapor hazırlayarak ilgili kurumları bilgilendirdiklerini söyleyen EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, “Bu konuda duyarlılık gösteren Karayolları Genel Müdürlüğü, bölgeye ‘Dikkat yaban hayvanı geçebilir’ tabelaları yerleştirmişti. Ancak o günden beri ölen hayvanlara bakıldığında bu tabelaların çok fazla işe yaramadığını gördük. Karayolları tarafından sürücülerin güvenliği için yol boyunca çelik bariyerler konuldu. Zaten genişleyen ve bölünen yol nedeniyle karşıdan karşıya geçmekte zorlanan yaban hayvanları, hızlarını düşüren bariyerler nedeniyle daha da sıkıntıya düştüler” dedi.

Yolda menfez olmadığı için her yıl 500'den fazla vahşi hayvan ölüyor

6 YILDIR ÇALIŞMA YAPILMADI

2015 yılında ilgili tüm kurumların katılımıyla, bu sorunun çözümü için yolda inceleme yapıldığını belirten Sürücü, “Yol düz bir alanda yer aldığı ve coğrafik koşullar nedeniyle doğal orman dokusunda üst geçiş koridorlarının mümkün olmadığı dile getirildi. Bunun yerine yolun altında bulunan menfezlerin yaban hayatına geçişi kolaylaştıracak şekilde düzenlenmesine karar verildi. 6 yıl geçmesine rağmen henüz bir çalışma yapılmadı ve hemen her gün yaban hayvanları araçlar nedeniyle ölmeye devam ediyor” diye konuştu.

2015 yılında ilgili tüm kurumların katılımıyla sorunun çözümü için yolda inceleme yapıldı ancak çözüm için adım atılmadı

HAYVANLAR KARŞIYA GEÇEMİYOR

EKODOSD Başkanı Sürücü şunları söyledi: “Bir insanın bile karşıdan karşıya geçişte zorlandığı bu yolda, yaban hayvanları geçerken büyük zorluklar çekiyor. Şansı olanlar kurtuluyor, diğerleriyse ölüyor. Yola çıkan yaban hayvanı araç gelmiyorsa, bölünmüş yolun ilkine hızlı bir şekilde geçiyor ancak orta refüjdeki bitki ve ağaçlardan diğer yoldan gelen aracı göremediğinden hızla gelen araçlar onlara çarpıyor. Bu durum birçok yaban hayvanının ölmesine neden olurken, sürücülerin de hayatlarını tehlikeye sokuyor. Pek çok sürücü de bu şekilde kaza yaptı ve yaralandı.”

Vahşi hayvanların karşıya geçmesi için yapılmış bir menfez örneği

VAHŞİ HAYVANLAR İÇİN MENFEZ

Bazı günler 5-6 hayvanın ezilerek öldüğünü dile getiren Bahattin Sürücü, “Yıla vurulduğunda ortalama 500’ün üzerinde yaban hayvanı bu şekilde ölüyor. Bölgedeki yaban hayatı için çok önemli bir rakam bu.  Su kenarında yaşayan su samurlarından üçü arka arkaya aynı yerde karşıya geçmeye çalışırken araçlar tarafından ezilerek öldü. Çelik bariyerler tel örgüyle kapatılarak, yolun altında bulunan menfezler yaban hayvanlarının geçişine olanak sağlayacak şekilde düzenlenirse, bu hem hayvanların ölmesini hem de sürücülerin kaza yapmasını engelleyecektir. Ülkemizin yaban hayvanlarına vermiş olduğu değeri göstermesi açısından da güzel bir örnek teşkil edecektir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nün, ülkemizde belki de ilk olacak bu vahşi yaşam geçidini hayata geçirmesini umuyoruz” çağrısında bulundu.