Vahit Kirişci'den Marmaris açıklaması: Yangın kontrol altına alınma aşamasında

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Marmaris'teki yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu belirtti. Kirişçi gece görüş özelliği taşıyan helikopterlerin ise 4 Temmuz'da teslim edileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangınıyla ilgili şu ana kadar zarar gören ev ya da yerleşim yeri olmadığını belirterek "Hiçbir kaybımız olmasın, tek bir ağacımız, tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz." dedi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Marmaris'e gelerek söndürme çalışmalarının koordine eden ve gelişmeleri takip eden Kirişci, yangının etkisini sürdürdüğü Değirmenyanı Mahallesi'ni ziyaret etti.

Yol güzergahındaki kişilerle konuşan ve isteklerinin olup olmadığını soran Kirişçi, alevlerin mahalleye sıçraması ihtimaline karşı müdahaleye destek olmak için arkasına su tankeri bağladıkları traktörlerde bekleyen gençlere de teşekkür etti.

Kendisini izleyen gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kirişci, "Bugün de gün içerisinde aslında oldukça iyi gidiyordu ama belirli yerlerde sıcaklığın anormal artışından kaynaklı olarak oluşan bir şey var. Oralarda da inşallah kontrol altına alınacak. Gerek hava araçlarımız gerekse yer araçlarımız çok şükür iyi düzeyde. Hiçbir kaybımız olmasın, tek bir ağacımız, tek bir dalımız bile yanmasın istiyoruz" diye konuştu.

Bir gazetecinin "Şu ana kadar yanan ev ya da yerleşim yeri bilgisi var mı?" sorusuna Kirişci, "Şu anda vatandaşlarımızın maddi anlamda herhangi bir zayiatı yok ama tahliye edilmesi anlamında zamanında alınan önlemler var" yanıtını verdi.

'HAVA ARAÇLARI NOKTASINDA BİR EKSİĞİMİZ YOK'

Daha sonra CNN Türk canlı yayınına telefonla katılan Vahit Kirişçi, yangının kontrol altına alınmak üzere olduğunu belirtti.

Kirişçi, "Tam kontrol altına alınmayla kontrol dışında kalma arasında bir ara noktadayız. Hava araçları noktasında bir eksiğimiz yok. 52 haneden 150 vatandaşımızı tamamen tedbir amaçlı olarak tahliye etmek durumunda kaldık" dedi.

Gece görüşlü helikopterlerin 4 Temmuz'da teslim edileceğini söyleyen Kirişçi, "Uçak ve helikopterlerimizin teslimatları 4 Temmuz itibarıyla, bunların 10 tanesi gece görüşlü olacak. Bizim şu anda operasyonda kullandığımız 27 helikopterimiz, 14 tane uçağımız toplam 41 hava aracımız var. İhaleler tamamlandığında kendi bakanlığımızın envanterinde 55 adet helikopter, 20 adet uçak olacak" diye konuştu.

'MAALESEF ENDİŞELERİMİZ GERÇEK OLDU'

İlerleyen saatlerde yeni bir basın açıklaması yapan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün saat 11.00'de yaptığı açıklamada, “Bu an itibarıyla bizim yangın konusunda artık neredeyse soğutma moduna geçebileceğimiz bir noktaya geldik” dediğini hatırlattı ve şunları söyledi:

“Çünkü havadan yapmış olduğumuz incelemeler açıkçası bizde böyle bir düşünce oluşturdu. Şunu da peşine ekledik, bu şartların devam etmesi durumunda, soğutma çalışmaları yürütülürken hava sıcaklığının veya rüzgarın hızının artmaması temennimizdir. Maalesef endişemiz gerçek oldu, özellikle rüzgar hızındaki artış, hava sıcaklığındaki yükseliş yangının yeniden harlanmasına, alevlenmesine neden oldu. Bu belki bir iki lokasyonla sınırlı kaldı ama belirli yerlerde ufak tefek yangınlar oldu.”

Kirişci, sabah saatlerinde 20 helikopter, 14 uçakla başlayan havadan müdahalenin Jandarma Genel Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın da 7 helikopter desteğiyle 41'e ulaştığını söyledi.

'KONTROLSÜZLÜK YOK'

Sahada, 1100'ü Orman Genel Müdürlüğünden olmak üzere diğer kurumlardan da katılımlarla toplam 2 bin 600 civarında personel olduğunu aktaran Kirişci, “Geldiğimiz nokta itibarıyla neredeyiz? Eğer bugün saat 11.00'den sonraki sıcaklık artışı ve rüzgardaki şiddetlenme olmamış olsaydı, biz soğutma faaliyetlerini yapıyor ve yangını kontrol altına almış ve artık hayatın normale dönüşüyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyor alacaktık. Fakat bir kontrolsüzlük yok ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Bunun ikisinin arasında bir durumumuz var. Arkadaşlarımız sahada büyük bir özveriyle bu çalışmalarını yürütüyorlar” dedi.

Ekiplerin büyük bir özveriyle çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Vahit Kirişci, bölgede rüzgarın hızını biraz kaybetmiş, hava sıcaklığının düşmüş, nemin de artmış olması nedeniyle anormal bir yangın olmadığını belirtti.

'HELİKOPTER SAYIMIZ 55'E TAMAMLANACAK'

Kirişci, “Arzumuz, isteğimiz yarın kaldığımız yerden bu iki lokasyon olarak ifade edebileceğimiz noktadan bu yangınları yarın inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" ifadelerini kullandı.

Gece görüşlü hava araçlarının olmadığı yönündeki eleştirilere değinen Kirişci, “10 tane gece görüş özelliği de olan helikopterimizi 4 Temmuz itibarıyla envanterimize kaydetmiş olacağız. 4 Temmuz geldiğinde '55 helikopter, 20 uçak hemen alın size verdik' demiyorlar, bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Şu anda 27 helikopterimiz, 2 tane Kara Kuvvetlerinden 5 tane de jandarmadan aldığımız için söylüyorum, 27 helikopterimiz, kiraladığımız, kendi helikopterlerimiz. Dolayısıyla bu 55'e tamamlanacak. Aynı şekilde uçaklarımız var, bunlar da 20'ye tamamlanacak. 10 helikopterde ise gece görüş özelliği olacak” diye konuştu.

'51 HANEDE 151 KİŞİNİN TAHLİYESİ YAPILDI'

Bir gazetecinin yerleşim alanlarındaki tahliyelerle ilgili sorusuna ise Kirişci, “51 hanede 151 kişinin tahliyesi yapıldı. Bu tahliyeler insanlarımızın can ve mal emniyetlerini korumak için ihtiyatlı hareket etmek, tedbirli hareket etmek adına kardeşlerimizin evlerinden tahliyelerini sağladık” yanıtını verdi.

Söndürme çalışmalarında coğrafyadan kaynaklı zorluklar yaşandığını ifade eden Kirişci, esas etkenin ise hava sıcaklığının ve rüzgarın hızının artmış olması olduğunu kaydetti. (HABER MERKEZİ)