Uzmanlar kasık fıtığı için aileleri uyardı

Bebeklerde ve çocuklarda görülen kasık fıtığı hastalığına ilişkin Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Süleyman Çelebi, belirtileri ve tedavi edilmezse oluşabilecek sorunları anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kasık fıtığı, bebeklerde ve çocuklarda kasık bölgesinde oluşan şişlikle kendini gösteriyor. Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çelebi, hastalığın belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.

DHA'nın aktardığına göre, hastalık prematüre bebeklerde ve 6 yaş altındaki çocuklarda sık görülüyor. Çelebi, çocuklarda görülen yaş aralığına ilişkin, “En çok 6 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Yeni doğanlarda görülen kasık fıtıklarının yaklaşık yüzde 90'ı erkek bebeklerdedir. Prematüre bebeklerde kasık fıtıkları daha sık görülür. Sağlıklı, zamanında doğan erkek bebeklerin yüzde 1-5'inde kasık fıtığı görülür. Prematüre bebeklerin yüzde 30’u kasık fıtığı ile doğar” dedi.

Çelebi, kasık fıtığının nasıl oluştuğu hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Kasık; karın ile uyluk arasındaki alandır. Kasık fıtığı; bağırsağın bir kısmı karın duvarındaki bir açıklıktan, kasık kanalından geçtiğinde ortaya çıkar. Kasık kanalı bebeğin karnından cinsel organına kadar uzanır. Kasık kanalının doğumdan önce kapanması gerekir ancak bazen tam olarak kapanmaz. Bu durum çocuğunuzun bağırsağının kasık kanalından geçmesi için açık bir delik bırakır. Çocuğunuzun kasıklarında veya skrotumunda anormal bir şişkinlik veya kitle görülebilir. Şişkinliği bazen yalnızca çocuğunuz ağlarken, öksürürken veya ıkınırken fark edebilirsiniz.” (HABER MERKEZİ)