Uzmanı açıkladı: Hamileler ve emziren anneler için hangi balıkları tüketmek güvenli?
Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, “Hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıklar hamsi, sardalya ve istavrit. Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır" dedi.
DUVAR -
Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Prof. Dr. Ayşe Kafkaslı, hamileler ve emziren anneleri balık tüketimi konusunda bilinçli seçim yapmaya karşı uyardı.
Denizlerdeki ağır metal ve toksik madde birikimi büyük balıklarda daha fazla olduğu için, ton balığı, kılıç balığı, torik gibi türlerden uzak durulması gerektiğini aktaran Kafkaslı, "Denizlerdeki kirlilik arttıkça, büyük balıklarda biriken toksik maddeler hamileler ve bebekler için daha büyük bir tehdit oluşturuyor" diye konuştu.
Prof. Dr. Kafkaslı, “Marmara Denizi’nde ortaya çıkan ve Karadeniz’e kadar yayılan müsilaj, deniz ekosistemini bozarak balıkların ağır metaller ve toksik kimyasallarla kirlenmesine neden oluyor. Özellikle cıva, kurşun ve arsenik gibi maddeler deniz ürünlerinde birikerek insan sağlığını tehdit ettiği birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Bu maddeler, hamilelik döneminde plasenta yoluyla bebeğe geçerek beyin gelişimini olumsuz etkileyebilir, otizm riskini artırabilir ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Ayrıca anne sütü yoluyla da bebeklere geçerek uzun vadeli sağlık sorunlarına sebep olabilir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Kafkaslı, hamileler ve emziren anneler için en güvenli balıkların hamsi, sardalya ve istavrit olduğunu belirterek “Bu küçük balıklarda ağır metal birikimi çok daha azdır ve sağlıklı omega-3 yağ asitleri bakımından oldukça zengindir” dedi.