Uzay yolculuğu başladı: Taksim Meydanı’nda beklenen ilgi yoktu

Alper Gezeravcı'nın da yer aldığı "Ax-3" ekibinin uzay yolculuğu başladı. Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçerken bu ana tanıklık etmek isteyenler Taksim Meydanı’nda toplandı.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL – Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın seyahatini takip etmek isteyenler, İstanbul Taksim Meydanı’na kurulan ekranların önünde toplandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın meydana kurduğu "dome çadır” adı verilen kubbeli planetaryumun önünde fırlatmanın gerçekleşeceği saati bekleyenler, ABD'den yapılan canlı yayının öncesinde, uzay yolculuğu için verilen eğitimleri ilk defa izledi.

Uzay yolculuğunun başlamasını bekleyenler gözünü saatten ayırmadı. Ancak Türkiye için tarihte bir ilk olan insanlı uzay yolculuğunun Taksim Meydanı'nda beklenen ilgiyi gördüğünü söylemek ise zor. Meydana gelen az sayıda insan heyecanlı olsa da umulan kalabalık toplanmadı.

YAKINANLAR DA VARDI

Taksim'de uzay yolculuğunu eleştirenler de vardı, mutluluğunu paylaşanlar da. Yolculuğa ilişkin ne hissettiğini sorduğumuz bir kağıt toplayıcısı, cebinden çıkardığı telefonunu göstererek, "Uzaya çıkıyorlar ama biz açlıktan ölüyoruz. Arpamız, buğdayımız vardı. Bizi muhtaç duruma düşürdüler. (Tuşlu telefonunu göstererek) Cebimdeki telefonum bu işte. Onlar gelmeden önce ayağımızda ayakkabımız yoktu! Uzaya çıkıyorlarmış, vatandaşın hali bu işte..." diye konuştu.

Roketin fırlatılışını ekrandan takip eden bir kişi Alper Gezeravcı’yla ilgili “O uzaya uçarken ben de sevinçten uçtum” dedi. Meydana çocuğuyla birlikte gelen Fatih Ağaç ise "Mutluyuz ilk defa böyle bir ana tanıklık ediyoruz. Oğlum merak ettiği için Taksim'e geldik. Uzay yolculuğunu buradan izlemek istedik" dedi.

Roket ateşlediğinde Taksim'de bulunan herkes telefonlarını çıkarıp kayda almaya başladı. Kendi arasında kaygılarını paylaşanlar da vardı: "Umarım uzay boşluğuna gitmez..."