YAZARLAR

Uzakdoğulu somon

Somon çok faydalı bir gıda, Omega-3, protein, B vitaminleri, potasyum gibi besleyici unsurlar açısından zengin ve hem lezzetli hem de çok çeşitli tarifler kullanarak pişirilebilir. 

Haftalardır yine her haber iç ağrılarına sebep oluyor. Yangınlar yüzünden girdiğimiz stres daha tam dağılmadan, bu sefer Kastamonu’da ve Sinop’ta yaşanan sel felaketleri bizi kahretti. Acıklı olan şey, maalesef bütün bu felaketlerin esas sorumlularının insanlar olması, bir derenin taşkın yatağını imara açmak, orman yangını riski çok yüksek olan bir ülkede yangın söndürme uçağı filosunu atıl bırakmak, ne yazık ki içinde bulunduğumuz dönemin birer sonucu. 

Bir yemek yazarı olarak kaç defa yazılarıma böyle başlamam gerekti inanın hatırlamıyorum artık. Bu iş bilmezlik ve rant dışında hiçbir öncelik tanımama hali ne yazık ki ülkemizin geleceğini çok uzun yıllar etkileyecek. Unutmayın ki daha beklenen İstanbul depremi var ve şu son 20 yılın etkisiyle bu depremi yaşama ihtimali benim uykularımı kaçırıyor zaman zaman. 

Neyse, bunlar gerçekten benim konum değil. Bugün konuya girmekte çok zorlandığım bir gün yine. O yüzden direkt başlayacağım. 

Somon benim çok sevdiğim bir balık. Özellikle irice bir fileto alıp onunla denemeler yapmayı hep sevmişimdir. Bu denemelerin içerisinde favorim, Uzakdoğu esintili bir somon tarifi. Somon çok faydalı bir gıda, Omega-3, protein, B vitaminleri, potasyum gibi besleyici unsurlar açısından zengin ve hem lezzetli hem de çok çeşitli tarifler kullanarak pişirilebilir. 

Bu tarifim Uzakdoğu esintili bir somon, kaya levreği gibi beyaz etli iri balıkların filetoları ile de lezzetli sonuç verebilir ancak somonun kendine has lezzeti ile çok yakışıyor. Soya sosu, sarımsak, zencefil, bal ve susam somona çok yakışıyor. Arzu ederseniz bir çay kaşığı kadar köri de eklemeniz mümkün. 

Malzemeler (4 kişilik):

-4 somon filetosu (150’şer gr civarı)

-3 yemek kaşığı soya sosu (mümkünse az tuzlu olsun)

-1 yemek kaşığı üzüm veya tercihan pirinç sirkesi

-2 yemek kaşığı zeytinyağı

-2 diş sarımsak rendelenmiş

-2 tatlı kaşığı taze zencefil rendesi

-1 tatlı kaşığı bal

-1/2 tatlı kaşığı sriracha sosu (opsiyonel)

-1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam (süsleme için)

-ince kıyılmış taze soğan veya frenk soğanı (süsleme için)

Soya sosu, sirke, sarımsak, zencefili bir sos tenceresine alın, hepsini bir araya getirip kısık ateşte ısıtmaya başlayın. Kaynamaya başlayınca altını kapatıp bal ve sriracha sosunu ekleyip iyice karıştırın. 

Bir fırça ile somon filetolarınızın her tarafına zeytinyağı sürün, sıcak bir tavada derileri tavaya değecek şekilde pişirmeye başlayın. Yaklaşık 3 dakika balıklara hiç dokunmayın ki derisi çıtır çıtır bir hal alsın. Balıkların yaklaşık 2/3’ü yüksekliğine kadar opak bir renk aldığında çevirin ve daha önce hazırladığınız sosu da tavaya boşaltın, somonlarınızı bir maşayla bastırarak bu lezzeti almalarını sağlayın. 

Balıklar piştiğinde bir tabağa alın, tavada kalan sosu üzerlerine paylaştırın, susam ve taze soğan serpin. 5 dakika folyo içinde dinlendirin ve servis yapın. 

Depremsiz, yangınsız, selsiz bir hafta dilerim. 


Evren Aybars Kimdir?

1978'de Ankara'da doğdu. Ankara Özel Tevfik Fikret Lisesi ve ODTÜ Makina Mühendisliği'nde okuduktan sonra iş hayatına atıldı. Çalışırken aynı zamanda çocukluk yıllarından beri merakı olan yemek yapma konusunda da kendini geliştirmeye başladı. Bir blog sayfası ile başlayan yemek tarifleri macerası, 2014'te Özge'yle evlendikten sonra evinde çekimlerini yaptığı 10 Numara Mutfak adlı Youtube kanalı ve Radikal gazetesinde gastronomi yazıları ile devam etti. 2015 yılında Uğur Deniz'in babası oldu. 2016 yılından bu yana da Gazete Duvar da gastronomi yazılarına ve bir yandan da makina mühendisi olarak kariyerine devam etmektedir.