Usulsüzlük depremi: Almanya'da Ziraat Bankası'na özel yetkili genel müdür atanıyor

Alman Bankacılık Denetleme Kurulu (BaFin), kestiği ağır cezanın ardından Ziraat Bankası International AG'ye 'dokunulmazlığı olan ve siyasi etkiden bağımsız' genel müdür atamaya hazırlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkezi Frankfurt kentinde bulunan Ziraat Bank International AG'ye, Alman bankacılık tarihinde daha önce görülmemiş yasaklarla, kısıtlamalar getirilmesi ve ağır para cezası kesilmesinin ardından yeni bir adım daha geliyor. Denetimden sonra ortaya çıkan usulsüzlükler nedeniyle Alman BDDK'si olan BaFin tarafından bankaya özel yetkili bir genel müdür atanması gündeme geldi. 

KAYYIM GİBİ ÇALIŞACAK

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre atanacak genel müdür bir tür kayyım gibi çalışacak. Bankaya getirilen yaptırımlar arasında yer alan bu uygulama Almanya'daki 50 yıllık bankacılık tarihinde de bir ilk olacak. Özel yetkili genel müdür, tamamen dokunulmaz ve herhangi bir parti, grup ya da iş dünyasının etkisinden uzak olacak. Görevden alınamayacak ve BaF'in dışında kimseye hesap vermeyecek. Bu süper yetkili genel müdür, bir Alman, Türk ya da bir finans denetleme şirketi de olabilecek.

DENETİM SÜRÜYOR, YENİ CEZALAR SÖZ KONUSU

Ziraat Bank International' a karşı devam eden denetimlerin de sona ermediği belirtiliyor. Alman denetleme kurumu BaFin'in tüm bu sürecin sonunda bankaya karşı yargı yoluna başvurabileceği de ifade ediliyor. Ayrıca, denetimlerin tamamlanmasından sonra BaFin'in Ziraat Bank'a yeni cezalar kesmesinin de gündeme gelebileceği vurgulanıyor.

TÜRKİYE İLAN YOLUYLA MÜDÜR ARIYOR

Öte yandan BaFin'in özel yetkili genel müdür göndermesini engellemek isteyen Türkiye'nin, 'headhunter' adı verilen özel üst düzey personel bulan şirketleri görevlendirdiği, onların da çeşitli kişilerle temasa geçip 'Ziraat'e ilan yoluyla genel müdür aramaya başladığı' ifade edildi.

Bu arada Türkiye'nin gönderdiği 4 genel müdür adayının da, 'risk yönetimini bilmemesi, Avrupa'da hiç çalışmamış olması, krediler alanında tecrübesinin olmaması, bankacılıkla ilgili bilgisinin bulunmaması' gibi nedenlerle reddedildiği belirtiliyor.

GETİRİLEN YASAKLAR

'Yüz milyonlarca euroyu bulan yüksek miktardaki kredilerdeki uyumsuzluk ve mevduat toplamadaki şüpheler' nedeniyle bankaya, kapatmadan bir önceki adım olarak nitelendirilen şu cezalar kesilmişti:

1) Ziraat Bank AG‘ye 'büyük miktarlarda kredi' verme yasağı getirdi. Artık Türkiye'den ipotek karşılığı milyonlarca euroluk krediler verilemeyecek.

2) Bankanın yüksek miktarlarda mevduat alması, piyasa üzerinde faiz vermesi yasaklandı.

3) Kurul, yönetimi uyardı ve Türkiye'deki Ziraat Bankası tarafından çeşitli aralıklarla gönderilen dört genel müdürü de reddetti.

4) BaFin tüm bankacılık işlemlerinde bankanın daha fazla öz sermaye kullanımını kararlaştırdı ve idari işlemler için özel maddi garantiler talep etti.

5) Bankaya yüksek miktarda para cezası kesildi.