Üsküdar'da tarihi mezarların üstünde yürüyerek video çeken 2 kişiye dava

Karacaahmet Mezarlığı'nda bazı mezar taşlarının üzerinde yürüyerek video klip çeken Batu Belen ve Utku Ş. hakkında 1.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Sanıkların yargılanmalarına ilerleyen günlerde başlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karacaahmet Mezarlığı'nda, tarihi mezarların üzerinde yürüyerek video çektikleri gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan 2 kişi hakkında dava açıldı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Batu Belen ile Utku Şahinkaya'nın 4 Nisan'da Karacaahmet Mezarlığı'nda tarihi mezarlıkların bulunduğu alanda video çekimi yaptıkları ve bir dakikalık video kaydını sosyal medya hesaplarından paylaştıkları gerekçesiyle soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Soruşturma kapsamında alınan bilirkişi raporuna yer verilen iddianamede, görüntüdeki kişinin koyu tonlarda yapılmış makyajının bulunduğu, boynunda birçok kolyeden oluşan aksesuarların ve ayağında yüksek topuklu çizmelerinin olduğu, mezarlıkta bulunan eski mezar taşlarından birine yaslandığı, ayağında bulunan siyah platform topuklu çizme ile yerde bulunan eski mezar taşının üstünde yürüdüğü ifade edildi.

VİDEO, TEPKİ ÜZERİNE KALDIRILDI

İddianamede şüpheli Batu Belen'in savunmalarına yer verildi. Belen'in savunmasında, İngiltere'ye Türk kültürüne yönelik bir etkinliğe katılmak için videoyu çektiğini, ardından yarışmaya gönderdiğini, Covid-19 salgını nedeniyle yarışmanın ertelenmesi üzerine videoyu sosyal medya hesabından yayınladığını, yanlış anlaşılma üzerine de kaldırdığını söylediği belirtildi.

İddianamede Utku Ş.'nin savunmasına da yer verildi. Utku Ş'nin savunmasında, Batu Belen'in teklifi üzerinde videoda oynadığını, İngiltere'deki etkinliğin ertelenmesi üzerine sosyal medya hesabından paylaştığını, tepki üzerine de kaldırdığını söylediği belirtildi. 

Mezarlıklarda cenaze defin işlemleri ile mezarların ziyaret edilmesi, korunması ve kullanılmasının belli dini kurallara göre yapıldığı aktarılan iddianamede, bu nedenle mezarlıklar ile içinde bulunan mezarların dini değer olarak kabul edilmesi gerektiği vurgulandı.

İDDİANAME KABUL EDİLDİ

İddianamede sanıkların, bu şekilde üzerlerine atılı "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçunu işledikleri savunularak, 9 aydan, 1 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Hazırlanan iddianame gönderildiği Anadolu 55. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Sanıkların yargılanmalarına ilerleyen günlerde başlanacak. (AA)