Üsküdar Belediyesi Validebağ Korusu'na girip moloz döktü

Validebağ Korusu'na iş makinesi ve kamyonlarla giren Üsküdar Belediyesi, koruya moloz döktü. Mahalleli şafak vakti girilen koruya giderek moloz dökümüne karşı çıktı.

Fotoğraf: Validebağ Savunması
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Partili Üsküdar Belediyesi, İstanbul'da bulunan ve birinci derece doğal sit alanı olan Validebağ Korusu'na iş makineleriyle girdi. Belediye çalışanları, sabaha karşı girdikleri bölgeye 'peyzaj' adı altında moloz ve kum döktü.

'Rehabilitasyon projesi' gerçekleştirilmesi planlanan Validebağ Korusu'na belediyenin girmesini haber alan çevreciler ve mahalle sakinleri, duruma tepki göstererek iş makinelerini engellemeye çalıştı. Ancak görevliler, insan zinciri oluşturarak mahalleliye engel oldu.

Validebağ Savunması'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Validebağ Üsküdar Belediyesi’nin çöplüğü değildir! Her ağacın dalının tek tek korunması gereken Validebağ Korusu'na şafak baskınıyla moloz dökmek hiçbir şekilde açıklanamaz!” dedi. Başka bir paylaşımında ise “Üsküdar Belediyesi doğa katliamına devam ediyor! Yeni kamyonlar koruya girmeye devam ediyor” ifadeleri kullanıldı.

Birçok kişi Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'e tepki gösterdi.

CHP’DEN 'VALİDEBAĞ YANLIŞINDAN GERİ DÖNÜN' ÇAĞRISI

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcı Ali Öztunç, Validebağ ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, Üsküdar Belediye Başkanı'na çağrıda bulundu.

Öztunç, "Yasa tanımayan AKP'li belediyeler, güneşin doğmasını dahi beklemeden Validebağ'a saldırmıştır" dediği açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Devletin tüm iş ve eylemleri günışığında olur. Yani şeffaf olur, hukuka uygun olur. AKP ise, halka ve yargı kararlarına rağmen; yangından mal kaçırır gibi gece karanlığında yeşili, kentsel müşterek alanları katlediyor. Kentsel müşterek alanlar kentlinin ortak kararlarıyla yönetilmelidir. Yargı kararlarını tanımayan AKP halkın iradesini de gasp etmektedir.

Daha bir ay önce binlerce hektar ormanımız yangınlarda yok oldu. Ormanlar tahribatları nedeniyle, kentlerimiz sel suları altında kaldı. Gözünü rant hırsı bürüyen AKP iktidarı, hızla ormanlarımızı, doğal alanlarımızı yok ediyor. Doğanın sonunu getiren AKP aslında kendi sonunu da getiriyor.

Kentin ortasındaki doğal sit alanını katleden AKP millet bahçesi gibi yapay ve beton projeler ile iklim kriziyle mücadele edeceğiz diyor. AKP’nin çevre politikası, 'Betonu sev, doları öp' politikasıdır.

Doğal yeşil alanlar kentin ve kenttekilerin nefes alanlarıdır. Validebağ saldırısı İstanbul ve İstanbulluların nefesini kesmektir.
Üsküdar Belediyesi'ni ve aynı zamanda bir 'hukukçu' olan Sayın Üsküdar Belediye Başkanını 'halka ve yargı kararlarına rağmen' sürdürülen bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz."

BELEDİYE BAŞKANINDAN AÇIKLAMA

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise yapılanları Twitter hesabından savundu. Türkmen, "Koru’nun içinde çocuklar koşsun, insanlarımız spor yapsın, sabahları gelinsin, yürünsün istiyoruz. Yapılan çalışma; betonlaşan, yürümeyi imkansız kılan yolun doğal toprakla düzenlenmesidir, halkımızın talebidir. Daha önce defalarca duyurduk, kamuoyuna saygıyla yine duyuruyoruz" dedi.

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

Koruya giden yüksek mimar Mücella Yapıcı da burada ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Yapıcı, "Şehir plancıları ve mimarlar odası olarak suç duyuruları yapmaya karar verdik. Bu suç duyuruları belki kişiselleştirilebilir de. Burada yapılan şeyler sadece koruyu yok etmekle ilgili değil insan sağlığını yokı etmekle ilgili. Bu, zaten zorla alınan hukuk kararlarına, yürütmeyi durdurma kararlarına meydan okumaktır. Yaşama, hukuka ve insan haklarına meydan okumaktır. Gerçekten büyük suçtur. Onun için buradaki bütün yetkili ve ilgililer hakkında suç duyurunda bulunacağız. Yetkilileri sorumluluk almaya ve suç işlememeye davet ediyoruz. Burayı yıllardır yaşatan çevre halkı bunu kendi çıkarları için değil tüm Türkiye ve doğa için yapıyorlar. Burada suç işleyenler onları doğru yola davet edenler onları darp ediyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

2014 yılında iki yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredilen koruda bölge sakinlerinin tepkisi sonucu faaliyette bulunulamamıştı. 2018 yılında koru için hazırlanan “Millet Bahçesi Projesi” de hayata geçemedi ve koru doğal yapısını korudu. Mülkiyeti Hazine’ye ait olan 354 bin metre karelik Validebağ Korusu’nun 261 bin 5 metre karelik bölümünü son olarak bakım ve onarım gerekçesiyle 2020 yılının mart ayında Üsküdar Belediyesi’ne tahsis edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum 24 Nisan’da Üsküdar ziyaretinin ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Validebağ Korusu'nda, Üsküdar Belediyesi ile birlikte “Düzenleme ve Rehabilitasyon Projesi” gerçekleştireceklerini duyurmuştu. Mahalle sakinleri koruda nöbet başlatmıştı.

İstanbul 6. Bölge İdare Mahkemesi, Validebağ Korusu'na ilişkin “Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı”nın yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti. (HABER MERKEZİ)