Uşak’ta iplik işçilerinin mücadelesi: Sendika haktır

Kaynak İplik'te, Öz İplik İş Sendikası'na üye oldukları için Kod-29’la işten atılan işçiler Uşak'taki fabrika önünde eylem yaptı: Sendika anayasal haktır.

Google Haberlere Abone ol

UŞAK - Uşak ve Denizli’de faaliyet gösteren Kaynak İplik'te çalışan Öz İplik İş Sendikası üyesi işçiler, Kod-29’la (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) işten atıldı.

İşten çıkarmalara ve mahkeme kararıyla geri dönen sendika üyelerine uygulanan mobbinge tepki gösteren Öz İplik İş Sendikası üyesi işçiler, Uşak fabrikası önünde eylem yaptı.

“Kaynak İplik’i hukuk tanımaz, baskıcı tutumundan vazgeçmeye ve mahkeme kararına saygı duymaya davet ediyoruz” pankartı taşıyan işçiler “Sendika hakkımız engellenemez” sloganları attı.

'KAYNAK İPLİK SUÇ İŞLİYOR'

Sendika üyesi işçilerin işe iade davalarının kazandığını ve geri döndüklerini belirten Öz İplik İş Uşak Şube Başkanı Deniz Turan şöyle konuştu “Denizli Kaynak İplik’te sendikamızın yetkisine işveren itiraz etmiş, 7 Ekim 2022'de görülen dava, sendikamız lehine sonuçlanmıştır. Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye oldu. Anayasal haklarını kullandı. İşveren her türlü yolu denedi. Dava açtı. Mahkeme sendikamızı haklı buldu. Kaynak İplik, Anayasanın 51. ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor. Kaynak İplik yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla Türk Ceza Kanunu’nun 118’inci maddesi kapsamında kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.”

Öte yandan, açıklamaya Barutçu Tekstil'de direnen kadınlar, EMEP, Sol Parti, Türkiye İşçi Partisi üyeleri, Eğitim Sen, Hizmet İş Sendikası, Öz Sağlık İş Sendikası, Kaldıraç ve Halkevleri temsilcileri de destek verdi. (DUVAR)