Urfa’dan şiddet nedeniyle ayrılan doktor: Ülkeme güzel günler dilerim

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan ve kentin tek hematoloji ve onkoloji uzmanı olan Dr. Dilek Ece, hasta yakınları tarafından şiddete maruz kalması sonrası kentten ayrıldı.

Sağlıkta şiddete karşı Türk Tabipler Birliği, pek çok kez eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Hekim istifaları ve sağlık çalışanlarına şiddet haberleriyle gündeme gelen Urfa’da, kentin tek çocuk hematolojisi ve onkolojisi hastalıkları uzmanı Dr. Dilek Ece hasta yakınları tarafından tehdit edildiği gerekçesiyle 10 gün rapor alarak kentten ayrıldı.

‘İKİ KİŞİ ÜZERİME YÜRÜDÜ’

Yaşanan saldırıyla ilgili Dr. Dilek Ece, “İki kişi polikliniği basıp üzerime yürüdü. Güvenlik personelimiz ve sekreterim tutmasa, fiziksel olarak da şiddete maruz kalacaktım. Beyaz kod verilince yasal işlemler de başlatılmış oldu” dedi.

Hasta yakınlarının şiddetine maruz kalan Dr. Dilek Ece, Urfa'nın tek çocuk hematolojisi ve onkolojisi hastalıkları uzmanıydı.

Dört ay önce mecburi hizmet kurasıyla Urfa’ya atandığını belirten Dr. Ece “Ülkeme ve hastalara hizmet için Urfa’ya atandım. Geldiğim ilk günden beri sıkıntılar yaşadım. Çalıştığım bölümün yoğun olması değildi beni en çok zorlayan, sıra beklemek istemeyen, emredici tarzda konuşan, dediğini yaptırmaya çalışan, emeğe ve liyakate önem vermeyen insanlardı” ifadelerini kullandı.

‘GÜNDE 130 HASTA BAKIYORDUM’

Çalışma koşullarını da anlatan Dr. Ece, “Urfa’daki tek çocuk hematoloji ve onkoloji uzmanı olduğum için günde 120-130 hastaya poliklinik hizmeti, bunun dışında günde en az 8-10 yatan hastaya konsültasyon hizmeti, günde en az 3 kemik iliği işlemi, ayrıca 15-20 hastaya serviste yatarak tedavi, kemoterapi ve diğer tedavileri uyguladım. Özellikle ataerkil ve feodal bir toplumda tek başına bir kadın hekim olarak ayrıca zorlandım. Ne yazık ki, 10 yıllık hekimlik hayatımda ilk kez bu kadar aleni ve hayatımı tehdit eden hasta şiddetiyle karşılaştım ve beyaz kod verdim. Ben ve ailem çok etkilendik” diye konuştu.

Bundan sonraki süreçle de ilgili Dr. Ece şunları söyledi: “Ülkem için güzel günler dilemek dışında bir isteğim yok şu an. 10 gün rapor aldım, sonraki süreç için henüz ne yapacağıma karar veremedim.”

‘SAĞLIKTA ŞİDDETİN KAYNAĞI, SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM YASASI’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Urfa Şube Eş Başkanı Eylem Salar, Dr. Dilek Ece’nin maruz kaldığı sözlü ve fiziksel saldırı girişimine tepki gösterdi. Salar, “Doğum oranlarının çok yüksek olduğu Urfa’da daha fazla personele ihtiyaç varken, bu alandaki tek doktorun da şiddet nedeniyle rapor almak zorunda kalmış olması üzücü” ifadelerini kullandı.

Sağlık çalışanlarının maruz kaldıkları sorunlara dikkat çeken Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer de şunları dedi: “Biz başından beri sağlıkta şiddetin kaynağını, sağlıkta dönüşümün kendisi olarak belirttik ve belirtmeye devam edeceğiz. Çünkü hekimler ve sağlık çalışanları üzerindeki iş yoğunluğu arttıkça sağlığın niteliği de azalmaya devam edecek. Günde yüzlerce hasta bakan hekimler, bu süreyi yetiştirmek için uğraşırken ister istemez iletişimlerde aksaklıklar yaşanıyor ve sağlıkta şiddetin körüklenmesine yol açıyor.”

Birçok hastanede randevu dışında da hastaya bakılmasının istendiğini belirten Dr. Ezer, "100’ün üstünde hastaya bakılan branşlar var. Bu da ciddi bir kargaşa yaratıyor. Hastanın talepleri tamamen karşılanamıyor, hekim hastayı yeterince muayene edemiyor ve bu işin muhatabı olarak sağlık çalışanları görüldüğü için doğrudan şiddetin mağduru oluyorlar" şeklinde konuştu.

‘SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI ÇIKARILMALI’

İş yoğunluğuna katlanamayan sağlık çalışanlarının istifa ettiğine dikkat çeken Dr. Ezer, “Bu da birçok bölümde hekim yetersizliğine neden oluyor. Sağlıkta şiddet yasasını talep ettik. Zira sanıklara herhangi bir ceza verilmediği için uygulanan bir cezasızlık politikası var. Bu da şiddetin artmasına yol açıyor. Maalesef mevcut yasa ile sadece fiziksel saldırı ve yaralanmaya dönük bir tedbir uyguluyor. Talebi karşılamayan bir durum söz konusu” dedi.

Sağlık Sen Urfa Şube Başkanı Abdulkadir Yabir de Dr. Ece’nin daha önce de aynı kişiler tarafından tehdit edildiğini belirterek aldığı duyuma göre saldıran hasta yakınlarının gözaltı sonrası serbest bırakıldığı bilgisini paylaştı.