Urfa'daki bit pazarı kapatıldı, pazarcılar yeni yer istiyor

Urfa’da ikinci el ürün satan bit pazarı esnafı yedi yıldır tezgâh açtığı bölgeden uzaklaştırıldı. Pazarcılar, belediyenin kendilerine pazar yeri göstermesini istiyor.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Eyyübiye ilçesi İkizler Mahallesi’nde pazar günleri kurulan pazar yedi aydır açılmıyor. ‘Bit pazarı’ olarak anılan bu pazar, Şanlıurfa Valiliği, Eyyübiye Kaymakamlığı, Eyyübiye Belediyesi ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kararı ile yasaklandı.

Yasak kararında, çevre halkının şikayetleri ve pazarda çalıntı mal satıldığı iddiaları etkili oldu.

Yaklaşık bin pazarcının yer aldığı pazarda, kıyafet, ayakkabı, beyaz eşya, saat ve vazo gibi pek çok ürün satılıyordu. Yaşanan durum nedeniyle mağdur olduğunu söyleyen pazarcılar, yetkililerden kendilerine yeni yer gösterilmesini talep ediyor.

Ramazan Puse, Divanyolu Caddesi’nde tezgah açıyor.

‘KİRASINI ÖDEYECEĞİMİZ YER YAPILMASINI İSTİYORUZ’

Pazar ilk olarak pandemi döneminde korona virüsü önlemlerine uyulmadığı gerekçesiyle kapatıldı. Pazarın ikinci kez kapanmasına gerekçe olarak ise bölge halkının şikayetleri ve pazarda çalıntı ürün satışının yapılması gösterildi. Pazarcılara göre, şikayetler bölgeye yapılan TOKİ konutlarının tamamlanması ile arttı.

Urfa’nın en işlek caddelerinden Divanyolu Caddesi’nde tezgah açan bit pazarı esnafı Ramazan Puse, yerlerinden edildikten sonra caddede tezgah açmaya başladı. Zabıtanın kendilerini buradan da uzaklaştırmak istediğini söyleyen Puse “Biz de yer istediğimizi söyledik. Kirasını ödeyeceğimiz yer yapılmasını istiyoruz” dedi.

Yaşanan durumun kendileri kadar kentteki diğer yoksulları da etkilediğini söyleyen Puse “Ekonomik durum oldukça etkili. Millet dışarıda bir çaydanlığı 300 liraya alırken bizdeki kullanılmış çaydanlık 20 liraya satılıyor. Bir ayakkabıya 400-500 lira verip alamıyor insanlar ama gelip burada az kullanılmış bir ayakkabıyı 30-40 liraya alabiliyorlar. Ne istersen var, ihtiyacını görüyor millet. Fakir fukara bizim memlekette çoktur. Daha derli toplu bir pazarımız olursa daha çok vatandaş pazardan ve ucuz fiyatlardan yararlanabilir” diye konuştu.

‘ELEKTRİK OLMASIN ONA DA RAZIYIZ’

Puse ayrıca pazarın kapatılması ile çoğu arkadaşının işsiz kaldığını sözlerine ekledi:

“Sadece pazar günleri burada tezgah açıyorum. Bazen şikayet üzerine zabıta ekipleri gelip bizi kaldırıyor. Yol kenarında, yağmurda çamurda, Urfa sıcağında bekliyoruz Doğru düzgün bir yerimiz bile yok.”

Kendilerine yer tahsis edilmesini isteyen Puse “Gerekirse yer tahsis parası da vermeye hazırız. Yetkililerden tek ricamız bize bir yer tahsis edilmesi. En azından tuvaletimiz, el yıkama yerimiz olur. Elektrik olmasın ona da razıyız, temiz ve düzgün bir yer olması bizim için yeterli” ifadelerini kullandı.

‘BU EŞYALAR ÇALINTI DEĞİL’

Bit pazarında çalıntı ürün sattıkları iddialarından da mustarip olduklarını belirten Puse “Çalıntı eşya yok bizde. Esnaf olarak çalıntı eşyaları pazara sokmuyoruz. Çalıntı olan eşya bellidir zaten; ucuz satıp vermek ister. Bu eşyaların bir kısmını çöplerden topluyorum, bir kısmını evlerden, bir kısmını da hurda olarak satın alıyorum. Hurdaya atılmayacağını düşündüğüm eşyaları getirip burada satıyorum” şeklinde konuştu.

Ahmet Özyılbaşı, ara sokaklarda tezgah açarak ürünlerinin satışını yapıyor. 

Pazar yeri yasaklanınca ara sokaklarda satış yapmaya başlayan Ahmet Özyılbaşı da ürünleri uygun fiyata sattıkları için pazarın rağbet gördüğünü ifade etti. Özyılbaşı “600 liralık ayakkabının ikinci elini buradan 50-100 liraya alabiliyor insanlar. Zengin-fakir fark etmiyor, hepsi de gelip buradan giyiniyor” diye konuştu.

Adını vermek istemeyen bir kadın pazarcı da ikinci el eşyaları çöplerin yanından topladıklarını söyledi ve pazar yeri için çözüm istediğini belirtti.

EYYÜBİYE BELEDİYESİ: YER TAHSİSİ PLANIMIZ YOK

Eyyübiye Belediyesi’nden yetkililer ise pazar için yeni yer tahsisi konusunda bir planlarının olmadığını iletti.

Etiketler bit pazarı Urfa