Urfa’da selin ardından su sıkıntısı

Urfa’daki sel sonrası içme sularının çamurlu akması nedeniyle afetzedeler marketlere akın etti. Marketlerden kolilerle su alınırken valilik, fırsatçılık yapanlara yaptırımda bulunulacağını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Depremin ardından selin yaşandığı Urfa’da içme ve kullanma suyu sorunu yaşanıyor. Sel nedeniyle çamurlu akan sular dün itibariyle kent genelinde kesildi. Urfalılar ise su ihtiyaçları için marketlere akın etti. Saatlerdir su kesintisi yaşayan Urfalılar, "Su ne zaman verilmeye başlanacak?" sorusunun yanıtını aramaya başladı.

‘NORMAL ANALİZİN 800 KAT ÜZERİNDE’

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (ŞUSKİ) Genel Müdürü Muhammed Said Güllüoğlu su kesintisine ilişkin, “Atatürk Barajı'ndan gelen su çamurlu ve normal analizin 800 katı üzerinde. Tüm çalışanlarımızla birlikte ve aldığımız karar nedeniyle içme suyu arıtma tesisimizden alının suyu bypass'a vermek suretiyle ilimiz genelinde su kesintisine gitmek zorunda kaldık. En kısa vadede içme ve kullanma suyu vermeye çalışacağız” açıklamasında bulundu.

‘ÖNGÖRÜLEN SÜRE EN AZ 2 GÜN’

ŞUSKİ yetkilileri, Atatürk Barajı'ndan gelen çamurlu suyun ayrıştırılması için belli bir süre daha gerekeceği ve en az 2 gün daha su verilemeyeceğini söyledi. ŞUSKİ'den bugün yaptığı açıklamada ise, “Yaşanan zorunlu su kesintisi nedeniyle hemşehrilerimizin içme ve kullanma suyu ihtiyaçları için mahalle muhtarlıklarımızda Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinesinde dağıtımlar gerçekleştirilecektir” ifadelerine yer verdi.

‘SADECE SU ALINMIŞTI’

Yaşanan su sorununu anlatan ve soyadını vermek istemeyen Muzaffer D. adlı afetzede, “Markete girdim aslında süt alacaktım, vazgeçtim, su aldım. İnsanlar market arabalarında sular taşıyordu. Sırada bekliyordu. İhtiyaçtan fazlası alıyorlardı. Herkesin elinde, arabasında sadece su vardı, başka hiçbir gıda maddesi ya da ihtiyacı yoktu. 1.5 litrelik 6 tane Su 17 liradan satılıyordu” diye konuştu.

‘SU KALMAYACAK DİYE KORKUYORUZ’

Sular akmadığı için mağdur olduklarını belirten Zeliha Yolcu ise, “Su hayattır. Zaten mağduruz. Afetleri peş peşe yaşadık. Umarım uzun sürmez daha da mağdur olmayız. Susuz olmaz çünkü iki gündür millet marketlerden alıyor, su kalmayacak diye korkuyoruz” dedi.

SU FİYATLARI ARTTI

Marketlerden kolilerle su alan Urfalılar bir yandan da durumu fırsata çevirerek suları fahiş fiyata satan işletmecilerle karşı karşıya.

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, su fiyatlarına fahiş artış yapanlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılacağını bildirdi. Ayhan şunları yazdı: “Her felaketi fırsat bilen fırsatçılar tarafından su fiyatlarına fahiş bir artış yapıldığına dair haberler duyuyoruz. Bu konuyu hukuken yakından takip edeceğim. Ekiplerimizle beraber sahada denetimler yapıp buna fırsat vermeyeceğiz ve gerekli yasal işlemleri yapacağız.”

Etiketler urfa sel market fiyat