Urfa’da sağlıkçılardan yemek boykotu: ‘Mide koruyucu kullanıyoruz’

Urfa’da Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ndeki sağlıkçılar, verilen yemeklerin kalitesiz ve yetersiz olduğu gerekçesiyle 3 günlük boykot yaptı. Sağlıkçılar, “Mide koruyucu ilaç kullanıyoruz” dedi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’da, Balıklıgöl Devlet Hastanesi’nde çalışan yüzlerce sağlık çalışanı, 3 gün boyunca verilen yemekleri boykot etti.

Hastanedeki yemeklerin kötü ve az olduğunu dile getiren sağlıkçılar, çarşamba günü başlattıkları eylem ile yemeklerin düzeltilmesi talebinde bulundu. Urfa Tabip Odası ise sağlıkçıların eylemine yaptıkları bir açıklama ile destek verdi.

‘EKMEK BAYAT, YEMEKLER AŞIRI KÖTÜ’

500 yataklı hastanede yemeklerle ilgili yaşanan sorunları anlatan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) İş Yeri Temsilcisi Salih Kösedağ, “Yemekler aşırı kötü geliyor, doyurucu olmuyor, ekmekler de bayat. Büyük ihtimalle kullandıkları ürünler sağlıklı değil. Çünkü yemekten sonra personelin yüzde 80’nin midesi ekşiyor” dedi.

Boykota katılımın yüzde 70-80 civarında olduğunu ifade eden Kösedağ, “Ben iş yeri temsilcisiyim. Ayrıca hemşireyim. Ben artık mide koruyucusuyla yaşıyorum. Birçok arkadaşımız da bu durumda. Yemekten sonra herkes rahatsız. 3 gündür yemek olayını dışarında siparişle hallediyoruz” diye konuştu.

‘YETKİLERLE GÖRÜŞTÜK AMA ÇÖZÜM OLMADI’

Boykota katılan sağlık çalışanı A. Demir de yemeklerle ilgili şunları aktardı: “Son zamanlarda gelen yemekler çok kötü. Yağdan mı, kullanılan yiyeceklerden mi bilmiyorum ama yedikten sonra midemiz rahatsızlanıyor. Ayrıca menüler de çok az. Tabldot şeklinde gönderiyorlar. İçeriği hem çok az hem de yenilecek gibi değil. Her açıdan kötü.”

Konuyla ilgili yetkililerle görüşülmesine rağmen çözüm sunulmadığını söyleyen Demir, “Bir de sağlık bu, çalışanlarına böyle, gerisini siz düşünün” dedi.

‘SAĞLIKLI YEMEK HAKTIR’

Boykotu desteklerini açıklayan Urfa Tabipleri Odası Başkanı Bulut Ezer ise “Çalışanlar dışarıdan kendi yemeklerini götürmek zorunda kalıyor ya da sipariş veriyorlar. Yani kamunun sağlaması gereken bir durum. Bu insanlar tam gün çalışıyorlar, bir öğlen yemeğini bile bu şekilde sunmak sıkıntılı bir durum. Biz de meslektaşlarımızı ziyaret ederek, sağlıklı yemek yemenin bir hak olduğunu, bu yönde gerçekleşecek olan eylemlerinin desteklediğimizi açıkladık” diye konuştu.

Konuyla ilgili başhekimlikle görüştüklerini aktaran Ezer, “Başhekimlik gelen şikayetleri Sağlık İl Müdürlüğü'ne bildirdiklerini fakat herhangi bir şey yapılmadığını söyledi. Çünkü yemekler bir catering (toplu yemek hizmeti veren firma) firması üzerinden sağlanıyor. Hastanenin müdahale etme şansı yok” dedi.

‘AYNI SIKINTIYI DİĞER HASTANELER DE YAŞIYOR’

Buraya yemek hizmeti veren firmanın, Urfa’daki başka hastanelere de yemek sağladığını belirterek “Aynı sıkıntıyı diğer hastaneler de yaşıyor. Balıklıgöl'deki arkadaşlarımız bu durumu atık kabul etmeyeceklerini belirtmiş oldular. Türkiye'nin birçok yerinden de benzer haberler alıyoruz” şeklinde bilgi verdi.

Ezer, çözüm önerisi olarak şunları söyledi: “İl Sağlık Müdürlüğü'nün üstüne düşen, denetleme mekanizması ile gelen şikayetler üzerine gerekeni yapmak. Onu da yapamıyorsa müdürlük kendi ocağını kuracak, kendi aşçısını getirecek. Malzeme tedarikini kendi yaparak sağlıklı yemek sunulmalı. Çok daha kaliteli ve daha uygun fiyata ihale edilmeden yemek sağlayabilir, bu altyapı da var.”

Hastanelere yemek hizmetinin de artık ranta dönüştüğünü dile getiren Ezer, sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanması gerektiğini ve yetkili mercilerin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.