Urfa’da sağlık çalışanları şiddet görünce iş bıraktı

Siverek Devlet Hastanesi’nde görevli doktora şiddet uygulanmasına tepki gösteren sağlık çalışanları bugün tüm gün iş bıraktı.

Doktora şiddet olayından sonra sağlıkçılar bugün iş bıraktı.
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Siverek Devlet Hastanesi Dahiliye Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Münir Kaya’nın dün hasta tarafından darp edilmesi üzerine hastane çalışanları, olaya tepki göstermek için bugün tüm gün iş bıraktı.

HASTA DOKTORUN BOĞAZINI SIKTI

İddiaya göre olay şöyle gelişti: Ağrı ve sık idrara çıkma şikâyeti ile hastaneye gelen Furkan İ’den birtakım tahliller istendi. Furkan İ, tahlilleri verdikten sonra sonuçlar için Dr. Münir Kaya’nın sekreterine sürekli sonuçları sordu. Bunun üzerine doktor hastayı sonuç takip ekranına bakması yönünde uyardı. Bir süre sonra sonuçlarının çıktığını belirten hasta tekrar Dr. Kaya’nın muayenehanesine geldi. Dr. Kaya ise hastanın sonuçlarına baktığında bir kısmının çıkmadığını belirtti. Hastanın bu uyarının ardından dışarı çıkıp birkaç dakika sonra geri geldiğini söyleyen Dr. Kaya şunları kaydetti: "Ekranın fotoğrafını çekmiş bana gösteriyor, ‘İşte bak çıkmış, görmüyor musun?’ diye söylendi. Ben de ‘Bak arkadaşım burada hasta bakıyorum, ikide bir içeri girip muayenemi bölüyorsun, hasta muayene edemiyorum. Eğer çıktığını iddia ediyorsan aşağı laboratuvara in. Ben de buradaki ekrana bakıyorum bir kısmı çıkmamış daha, onlar da önemli" dedim."

Bu uyarısının ardından hastanın “Senin işin değil mi?” diyerek üzerine yürüdüğünü, kendisinin de ayağa kalktığını belirten Kaya, hastanın daha sonra boğazını sıktığını söyledi. Kendisinin de refleks göstererek hastanın boğazını tuttuğunu söyleyen Dr. Kaya o esnada saldırganın diğer elinin yumruk şeklinde vurmaya hazır olduğunu belirtti. Daha sonra hastaların araya girmesi ile ayrıldıklarını ve beyaz kod verdiğini aktardı.

‘HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATILDI’

Furkan İ, güvenlik görevlilerinin çağrılmasıyla gözaltına alındı. Saldırgan Furkan İ, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bunun üzerine Siverek Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları bugün iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Tüm gün iş bırakan sağlıkçılar, Siverek Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yaparak sağlıkta şiddeti ortaya çıkaran koşullara tepki gösterdi. Açıklamaya Hekim Birliği Sendikası (HEKİM-SEN), Urfa Tabip Odası ve halk destek verdi.

Genel cerrahi uzmanı Ramazan Acıroğlu’nun okuduğu basın metninde sağlık çalışanlarının artık yalnız olmadığı vurgusu ve Sağlık Bakanlığı’na tepki vardı. Acaroğlu yaşanan olayı anlatarak sürece dair bilgi verdi: "Konu Hekim-Sen avukatları tarafından derhal takibe alınmış ve hukuki süreç başlatılmıştır. Yine meslektaşımız ile Şanlıurfa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanımız Uzm. Dr. Osman Yüksekyayla irtibata geçmiş ve hukuki yardım teklif etmiş ve yanında olduklarını beyan etmiştir."

‘ŞİDDET DEVAM EDERSE EYLEMİ TÜM KENTE YAYACAĞIZ’

Acaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Artık hiçbir hekim ve sağlık çalışanı tek başına değildir, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yapılacak her türlü şiddet olayında tepkimizin artarak devam edeceğinin bilinmesini istiyoruz. Artık hekimler için kimse yoksa da hekimler için biz hekimler varız. Sağlık Bakanlığı, şiddete karşı, bu şekilde adeta vurdumduymaz davranarak her geçen gün şiddetin artmasına destek olmuş oluyorsunuz. Zira koruyucu önlem önerilerimizi dikkate almıyor, hekimin hak ettiği saygınlık için gerekenleri yapamıyorsunuz. Şiddete uğrayan her hekim ve sağlık çalışanının ahında bu nedenle payınız oluyor."

Saldırganın adli kontrol şartıyla serbest bırakılmasının kamu vicdanını yaraladığı belirtilen Acaroğlu bir günlük iş bırakma eyleminde olduklarını ancak bunun şimdilik Siverek Devlet Hastanesi ve bir gün ile sınırlı olduğunu kaydetti. Acaroğlu şiddetin devam etmesi halinde eylemlerini tüm kente yayacaklarını bildirdi.