Urfa'da elektrik sorununa güneş enerjisi önerisi

Urfa’da elektrik konusunda DEDAŞ’la sorun yaşayan çiftçilere MHP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Özyavuz’dan GES önerisi geldi. Özyavuz, GES’in, susuzluğa ve yüksek faturalara çare olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’da, su kullanımı için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan çiftçiler sık sık Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) elektrik kesintileri ile karşı karşıya kalıyor. Durumu protesto eden çiftçiler yıllardır çözüm bekliyor.

Ancak DEDAŞ’a milyonlarca lira borcu bulunan çiftçilerle şirket arasında sağlanabilmiş bir anlaşma yok. Suya en fazla ihtiyaç duydukları yaz aylarında elektriği kesilen çiftçilerin mahsulü tarlada kuruyor. Binlerce liralık zarar meydana geliyor.

Çözülmeyen ve mağduriyet yaratan bu soruna karşı kimi çiftçiler alternatif enerji kaynaklarına yönelmeye başladı. Urfa’da son yıllarda Güneş Enerjisi Santrali'ne (GES) yönelen çiftçi sayısı arttı. GES paneli kurmak isteyen çiftçiler, devletten hibe veya faizsiz kredi alabiliyor.

Çiftçilerle DEDAŞ arasındaki sorunu yakından takip eden ve sık sık elektik dağıtımının tekrar devletin tekeline geçmesini öneren MHP Urfa Milletvekili İbrahim Özyavuz, GES’in çözüm olacağını savunuyor.

Sık sık çiftçilerin eylem yapmasına neden olan elektrik kesintileri ve borçları üzerine konuştuğumuz Özyavuz, GES yaptıran çiftçilerin hem yüklü elektrik faturası ödemekten kurtulduğunu hem de tarlasını gönül rahatlığıyla sulayabildiğini söyledi.

‘GES ÇOK DAHA UCUZ’

Akçakale’de çok sayıda kişinin GES paneli kurduğunu söyleyen Özyavuz “Biz vatandaşları GES yapmaları yönünde teşvik ediyoruz. Şu anda Akçakale bölgesi Suriye sınırında GES giderek yaygınlaştı. Orada 250 dönüm üzerinde GES yapanlar şimdi yılda 30-40 bin lira civarında elektrik faturası ödüyorlar. Bu rakam DEDAŞ’a verdiklerine göre çok ucuz. Hem de suları kesilmiyor” diye konuştu. 

2 yıldır çiftçileri GES’e teşvik ettiklerini aktaran Özyavuz “GES yaptıran çiftçi sabah 7'de başlıyor akşama kadar sulama yapıyor, kapatıyor ve çok ucuz. Harran Ovası’nda kullanılan Atatürk Barajı’nın suyundan daha ucuz” ifadelerine yer verdi.

DEDAŞ İLE BORÇ TAKSİTLENDİRME FORMÜLÜ

Çiftçilerin DEDAŞ’la yaşadığı soruna dair İbrahim Özyavuz şunları söyledi: “Köylülerin 152 milyon borçları var, bunun 117 milyonu anapara. Biz DEDAŞ’la konuştuk, bu borcun yüzde 15'i yani 15 -16 milyon civarında bir para ödenecek. Geri kalan borcun da 16 milyonu 8’inci ayın sonunda ödenecek.  Yine 75-80 milyon borç da 12’inci ayda ödenmesi üzerine bir anlaşma sağlamaya çalışıyoruz. Genel Müdür ile görüştüm, dedim ki elektriği verin insanlar ve hayvanlar sıkıntıda.”

İlk aşamada borcun yüzde 15‘inin ödenmesini sağlamaya çalıştığını ifade eden Özyavuz “İnşallah elektriği açtırmaya çalışacağım. O kadar uğraştık, Meclis’te arkadaşlarla dedik gelin fes edelim devlete geri verelim elektrik işini ama maalesef olmadı” dedi.

GÜNEŞ ENERJİSİ KURAN ÇİFTÇİLER MEMNUN

Akçakale'de GES kuran ve iki yıldır bu enerjiden faydalanan çiftçi İbrahim Bozkurt GES’le ilgili şunları söyledi: “2 senedir kurmuşuz faydası çok şimdi enerji kesildiğinde o çalışıyor, yani sıkıntımız yok. Mesela elektrik kesiliyor ama onda öyle bir sıkıntı yok, o çalışmaya devam ediyor.”

‘KOMŞUMUN ELEKTRİĞİ KESİLDİ SULAMA YAPAMIYOR’

Sadece kuyudan su çekmek için GES kullandıklarını söyleyen Bozkurt “Daha ev için bağlamadık. Onu da yapacağız. Ama şunu söyleyeyim, bu konuda DEDAŞ’la sıkıntımız kalmadı. Yıllık çok ufak bir rakam Sulama Birliği’ne ödüyoruz, 2-3 bin lira civarında. Yani ücreti yıl yıla değişebilir ama az sonuçta. Örneğin bugün elektrik sabahtan beri kesilmiş ama güneş paneli çalışıyor, bizim su dolumumuz devam ediyor ama komşularımızın enerji kesintisi olduğu için sulama yapamıyorlar. GES’i bütün çiftçilere de tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.