Urfa Barosu: Pandemi hak ihlalleri için kullanılıyor

Urfa Barosu cezaevlerindeki duruma ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda "Pandemi gerekçe gösterilerek cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlülerin temel hakları ihlal edilmektedir" denildi.

Urfa Barosu avukatı Kazım Ekinci, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini anlattı.
Google Haberlere Abone ol

URFA - Urfa Barosu, 23 Eylül 2021'de Urfa T1 ve T2 kapalı ceza infaz kurumlarına gerçekleştirdiği ziyaretlerle ilgili bir rapor hazırladı. Ceza infaz kurumlarındaki koşullara ve hak ihlallerine ilişkin 13 mahpusla yapılan görüşmeler ve ilgili baro avukatları tarafından yapılan gözlemlere dayanarak hazırlanan rapor, düzenlenen bir basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu.

Raporda pandeminin gerekçe gösterilerek tutuklu ve hükümlülerin temel haklarının ihlal edildiğine dikkat çekildi.

‘ODALAR İÇİN TEMİZLİK MALZEMELERİ VERİLMİYOR’

Raporda, karantina odalarının çok kirli olduğu, mahpuslara maske ve eldiven haricinde dezenfektan gibi temizlik malzemelerinin verilmediği, oda değişikliği taleplerinin yerine getirilmediği ve sürekli su kesintisinin yaşandığı aktarıldı. Kronik hastalığı bulunan kişilere ilaçlarının verilmediği ve temin edilmediğinin ifade edildiği raporda, mahpusların hastane sevklerinin yapılmadığı ya da geç yapıldığı, revirde doktorun bulunmadığı ve diş hekiminin de bir süre önce istifa ettiğine dikkat çekildi. Ayrıca mahpusların yemeklerin yetersiz ve kötü oluşundan şikayetçi olduğu vurgulandı.

‘İDARE KEYFİ KARARLAR VERİYOR’

"Cezaevinde telefon ve görüş saatlerinin belirsiz olduğunu, ne zaman ve ne kadar olacağına idarenin keyfi olarak karar verdiğini" ifadelerine yer verilen raporda, mahpusların hem süre hem de teknik açıdan aileleri ile görüş sorunu yaşadıkları kaydedildi. Rapora göre mahpuslar, "10 dakika olan telefon görüşlerinde daha önce iki kişi ile görüşebildiklerini ancak müdür değişikliğinden sonra bunun bir kişi ile sınırlandığını, aile görüş süresinin bir buçuk saat olarak belirlenmesine rağmen idarece bu sürenin kırk beş dakika ile sınırlandırıldığını, açık görüş haklarını kullanamadıklarını, ailelerin görüşe geldiklerinde üst aramalarında daha önceden yapılmayan uygulamalarla karşılaştıkları” belirtildi.

‘İHLALLER KRONİK BİR HAL ALDI’

Her türlü sosyal ve spor etkinliklerinin yasaklandığının söylendiği rapora göre mahpuslar, diğer koğuşlardaki mahpuslarla görüşme yaptırılmadığını, ayda bir kez uygulanmaya başlanacak sporun da mahpusların talepleri dikkate alınmadan tamamen cezaevi idaresi tarafından keyfi olarak düzenleneceğini ifade etti. Son olarak raporda yer alan “tespitler ve öneriler” kısmında, “Yapılan görüşmeler neticesinde Şanlıurfa 1 No’lu T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda birçok hak ihlali yaşandığı; yaşanan bu hak ihlallerinin daha önce ziyaret edilen hapishanelerde mahpusların yaşadığı sorunlarla ortaklık gösterdiği gözlemlenmiştir. Kronik bir hal alan ihlallerin başında iletişim, yemek, su sıkıntısı, hijyen sorunu, pandemi sürecinden kaynaklı mahpusların yaşadığı sağlık hakkı ihlali, yine idarenin olumsuz tutumları ve sosyal/kültürel hakların ihlali gibi uygulamalar yer almaktadır” denildi. Urfa Barosu avukatı Kazım Ekinci, raporda yer alan önerileri paylaşarak ulusal ve uluslararası kurumların bilgilendirilmesi ve mevzuatın gereğinin yapılması, mahpusların şikayetçi olduğu temizlik, sağlık, beslenme, haberleşme ve iletişim ile sosyal ve kültürel faaliyetlerle ilgili sorunların giderilmesi gerektiğini dile getirdi. (DUVAR)