Üretici: Bakanlık hastalıklı hayvan dağıttı

Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulamaya geçirilen yüzde 50 hibeli damızlık koç ve tekelerin üreticilere dağıtımına başlandı. Çorum'da üreticiler dağıtılan hayvanların hastalıklı olduğunu iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

ÇORUM - Çorum’da küçükbaş hayvan üreticilerine yüzde 50 hibeli koç ve teke yardımı yapıldı. Düzenlenen törende bazı üreticiler dağıtılan hayvanların hastalıklı ve damızlık vasfı olmadığını ileri sürdü.

Hibe dağıtımından yararlanan küçükbaş hayvan üreticisi İzzet Gökkuş, damızlık küçükbaş hayvan dağıtımı için Damızlık Birliği ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne güvendiklerini ancak hayvanların hiçbirinde damızlık vasfının bulunmadığını söyledi. Gökkuş, bazı hayvanların da sakat olduğunu söylererek, “Bazılarının ciğerleri bitik. Ayaklarından sakat olan, yanakları sakat olan hayvanlar da var” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulamaya geçirilen yüzde 50 hibeli teke ve koç yardımından faydalanan ve Osmancık ilçesi küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan İsmail Son da üreticilere dağıtılan hayvanların bir kısmının hasta olduğunu söyledi.

Yıllardır bu işi yaptığını, hayvanların fiziki yapısı ve bakışından sağlık durumlarının ne halde olduğunu anlayabildiğini söyleyen İsmail Som, hibeli de olsa bakanlıktan sağlıklı hayvan dağıtmasını beklediklerini ancak üretici olarak hayal kırıklığı yaşadıklarını ifade etti.

İL MÜDÜRÜ: BU FİYATA BU KADAR OLUR

Üreticilerin iddialarını sorduğumuz Çorum İl Tarım Müdürü Orhan Sarı ise dağıttıkları koç ve tekelerin hasta olmadığını söyledi. Sarı, iddiayı ortaya atan üreticilerin neye göre değerlendirme yaptıklarını bilmediğini ancak 3 bin liraya verilen hayvanın ancak bu kadar sağlıklı olabileceğini kaydederek, “Yüzde 50'si hibe olarak verilen hayvanların yaş sınırı 1 ile 3 arası. 3 yaşından büyük hayvanlar bu fiyata satılmaz. Bu fiyata bu kadar olur. O iddiayı ortaya atanlara sormak lazım, neye göre hastalıklı bu hayvanlar?” dedi.