Ürdün'de ev hapsindeki Prens Hamza: Orduya itaat etmeyeceğim

Ürdün'de eski veliaht prens Hamza'nın 'ülkeyi istikrarsızlaştırma' suçlamasıyla ev hapsine alınmasına ilişkin kriz derinleşiyor. Prens Hamza, "Ordunun emirlerine uymayacağım" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ürdün'de 'ülkeyi istikrarsızlaştırmak için dış güçlerle komplo kurmakla' suçlanarak ev hapsine alınan eski veliaht prens Hamza, ordudan gelen 'dış dünyayla bağlantı kurma' emrine uymayacağını açıkladı. Ev hapsinden bir ses kaydı paylaşan Prens Hamza, 'adımlarını tırmandıracağını' belirtti.

SES KAYDINI MUHALEFET PAYLAŞTI

Prens Hamza'nın temas kurduğu belirtilen kişilere gönderdiği ses kaydı, Ürdün muhalefeti tarafından paylaşıldı. Reuters'ın aktardığına göre eski veliaht prens ses kaydında, "Adımlarımı tırmandıracağım ve dışarı çıkamazsın, tweet atamazsın, kimseyle iletişim kuramazsın, sadece aileyle görüşmeye iznin var dediklerinde, buna itaat etmeyeceğim" dedi.

ERDOĞAN KRAL ABDULLAH'LA GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugün Ürdün Kralı 2. Abdullah'la telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye-Ürdün ilişkileri ve bölgesel konular değerlendirildi

'DIŞ GÜÇLERLE KOMPLO' SUÇLAMASI

Eski kral Hüseyin ile eşi Kraliçe Nur'un oğlu, eski veliaht prens ve Ürdün Kralı II. Abdullah’ın kardeşi olan Hamza, cumartesi günü ordu tarafından ülkenin 'güvenliğini ve istikrarını hedef alan eylemlerde bulunmakla' suçlanmış ve ev hapsine alınmıştı. Ürdün hükümetiyse, dün yapılan açıklamada Prens Hamza'yı dış güçlerle komplo kurmakla suçladı. Ürdün Başbakan Yardımcısı Eymen Safadi, Prens Hamza'nın bir süredir soruşturma altında olduğunu söyleyerek, "Ürdün'ü doğru zamanda istikrarsızlaştırmak için yabancı taraflarla yapılan iletişimler izleniyordu" dedi. Safadi, bir dış istihbarat ajansının Prens Hamza'nın eşiyle çiftin Ürdün'ü terk etmesi için bir uçak ayarlanması konusunda temas kurduğunun bilindiğini de ekledi.

'KİMSE ELEŞTİREMİYOR' DEMİŞTİ

Prens Hamza, ev hapsine alındıktan sonra paylaştığı videoda, genelkurmay başkanının kendisine evden çıkamayacağını söylediğini belirtip, ülkenin liderliğini yolsuzluk ve beceriksiz yönetimle suçlamıştı. Eski veliaht prens, "Yönetimdeki çöküşten, yolsuzluktan ve yönetim yapımızda son 15-20 yıldır var olup daha da kötüleşen beceriksizlikten ben sorumlu değilim. İnsanların bu kurumlara güvenmemesinden ben sorumlu değilim" demişti.

Prens Hamza, "Bu durum, kimsenin zorbalıkla karşılaşmadan, tutuklanmadan, taciz veya tehdit edilmeden konuşamadığı veya fikrini söyleyemediği bir noktaya vardı" ifadelerini kullanmış, hükümeti eleştiren herkesin gizli polis tarafından tutuklanma riski altında olduğunu söylemişti.

MISIR, SUUDİ ARABİSTAN VE ABD'DEN KRAL ABDULLAH'A DESTEK

Batı dünyasında Ortadoğu'nun en istikrarlı ülkelerinden biri olarak görülen ancak son dönemde hem Suriyeli sığınmacılar hem de Covid-19 nedeniyle ekonomik krize gömülen Amerikan müttefiki Ürdün'deki bu gelişmeler bölgede de endişe yarattı. Birçok ülkeden Kral Abdullah'a destek ve dayanışma açıklaması geldi. Mısır ve Suudi Arabistan Kral Abdullah'a tam destek açıkladı; ABD'nin açıklamasında da Kral Abdullah için 'tam desteğimizi alan kilit bir ortak' ifadeleri kullanıldı.

'MUHALİFLERİ ETRAFINDA TOPLUYORDU' İDDİASI

Reuters'a konuşan kaynaklar ise son dönemde Kral Abdullah'ın yönetiminden memnun olmayan bazı muhalif isimlerin Prens Hamza'nın etrafında toplanmakta olduğunu öne sürdü. Prens Hamza'nın kısa süre önce bazı aşiret liderleriyle biraraya gelip Kral Abdullah'a karşı destek aldığı da iddia ediliyor.

İSTİHBARAT SERVİSİNİN GENİŞLETİLMİŞ YETKİLERİ TEPKİ ÇEKMİŞTİ 

Öte yandan, Ürdün istihbarat servisine pandemi sürecinde tanınan yeni yetkiler insan hakları gruplarından tepki çekiyor. Ülkede ekonomi nedeniyle hükümete son dönemde eleştiriler yöneltiliyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Ürdün Prens Hamza