Ürdün'de darbe girişimi iddiası: Kral'ın kardeşi ev hapsinde

Ürdün Kralı 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin ve 20 kişi "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındı. Prens, Kral'ı yolsuzluk, beceriksizlik ve tacizle suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ürdün, 'darbe girişimi' iddiasıyla çalkalanıyor. ABD merkezli Washington Post gazetesinin haberine göre, Kral Hüseyin'in en büyük oğlu ve Kral 2. Abdullah'ın kardeşi Prens Hamza bin Hüseyin, 20 kişiyle birlikte "ülkenin istikrarına tehdit olduğu gerekçesiyle" gözaltına alındı. Prensin, "darbe girişimi" suçlamasıyla başkent Amman'daki sarayında tutulduğu, gözaltına alınanlar arasında ülkenin güvenlik teşkilatından kişiler olduğu ifade edildi.

Ürdün resmi ajansı PETRA'da yer alan haberde ise Prens Hamza'nın gözaltına alındığı ya da ev hapsinde tutulduğu iddiaları yalanlandı.

Daha sonra Ürdün Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı'ndan iddiaya ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Yine PETRA'da yayınlanan açıklamada, Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Ahmed el-Huneyti, eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin'in gözaltına alınmadığını ancak kendisinden "ülkenin güvenlik ve istikrarının hedef alınmasına sebep olacak hareket ve faaliyetleri" bırakmasının istendiğini kaydetti. Huneyti, güvenlik güçlerinin gerçekleştirdiği soruşturma sonucunda eski Kraliyet Divanı Başkanı Basım İbrahim Avadallah ve bazı kişilerin gözaltına alındığını da ifade etti.

Eski Veliaht Prens Hamza bin Hüseyin BBC'ye gönderdiği videoda iddiaları yalanladı.

'EV HAPSİNDEYİM'

Eski veliaht prens Hamza bin Hüseyin ise BBC'ye gönderdiği video kaydında herhangi bir suça karışmadığını, bir komplonun parçası da olmadığını söyledi.

Hamza bin Hüseyin, videoda, "Bu sabah Ürdün Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı beni ziyaret etti ve bana dışarı çıkmama, insanlarla iletişim kurmama veya onlarla görüşmeme izin verilmeyeceğini bildirdi. Gerekçe olarak da bulunduğum toplantılarda veya yaptığım sosyal medya ilişkili ziyaretlerde hükümete veya Kral'a yönelik eleştiriler olması gösterildi" dedi.

Hamza bin Hüseyin Kral'ı eleştirerek, "Yönetimdeki bozulmanın, yolsuzluğun ve son 15-20 yıldır yönetim yapımıza hakim olan ve daha da kötüye giden yetersizliğin sorumlusu ben değilim. Halkın kurumlarına olan inanç eksikliğinin sorumlusu ben değilim. Zorbalığa maruz kalmadan, tutuklanmadan, taciz edilmeden ve tehdit edilmeden konuşulamayacak veya bir şey hakkında fikir beyan edilmeyecek bir noktaya gelindi" ifadelerini kullandı.

Prens Bin Hüseyin, 1999-2004 yıllarında Veliaht Prenslik yapmış ancak daha sonra bu makama, Kral 2. Abdullah'ın büyük oğlu El-Hüseyin bin Abdullah geçmişti.

ARAP ÜLKELERİ VE ABD'DEN ÜRDÜN KRALI'NA DESTEK

Öte yandan, Filistin, Mısır, Irak, Kuveyt, Bahreyn, Lübnan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), ülke güvenliği ve istikrarının korunması için alınan tüm kararlarda Ürdün'ü desteklediğini açıkladı.

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı da Ürdün'deki gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek "Kral Abdullah ABD'nin kilit bir ortağıdır ve tam desteğimize sahiptir" açıklamasını yaptı. (AA)