Urartu Sempozyumu Bilim Kurulu üyesi Kroll istifa etti: Davet edilmeyen arkeologlar meslektaşımdır

Prof. Dr. Stephan Kroll, Urartu Sempozyumu'na önde gelen Türkiyeli Urartu uzmanlarının davet edilmemesi üzerine Bilim Kurulu üyeliğinden istifa etti. Kroll, bu kararı bilmediğini belirtti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Urartu Sempozyumu Bilim Kurulu üyesi Stephan Kroll, Sempozyum Düzenleme Kurulu’na bir mesaj yollayarak, Bilim Kurulu üyeliğinden istifa etti. Kroll yolladığı mektupta, Van'da yapılması planlanan sempozyumla ilgili 23 Temmuz 2022 tarihli Gazete Duvar'da yayınlanan haberi okuduğunu ve Düzenleme Kurulu üyelerinden Erol Uslu tarafından, “Bilim Kurulu’nun, bazı Türk bilim insanlarını sempozyuma davet etmeme kararı aldığı” yönünde yaptığı açıklamanın kendisini şaşırttığını belirtti.

Doğu Anadolu, Güney Kafkasya ve İran arkeolojisi üzerine yaptığı çalışmalarla yaklaşık 60 yıldır sayılı otoriteler arasında sayılan Alman bilim insanı Kroll, istifa gerekçesini şöyle açıkladı: "Görünüşe göre bu karar bir tarihte organizasyon komitesi tarafından alınmış. Şimdi ise önde gelen Türk bilim insanlarını sempozyumdan dışlama kararlarının arkasında duracak cesaretleri yok."

'DAVET EDİLMEYENLER DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIMDIR'

Mesajında, Bilim Kurulu listesinden ve programdan çıkmak istediğini vurgulayan Kroll, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kurulun üyelerinden biri olduğum için bu kararı bilmem gerekirdi. Ama böyle bir karar hiç alınmadı. Görünüşe göre bu karar bir tarihte Düzenleme Komitesi tarafından alınmış. Şimdi ise önde gelen Türk bilim insanlarını sempozyumdan dışlama kararlarının arkasında duracak cesaretleri yok. Dahası, davet edilmeyen arkeologların neredeyse tamamı, yıllardır birçok farklı konuda birlikte çalıştığım değerli meslektaşlarımdır. Bu şartlar altında planlanan sempozyumla daha fazla işbirliği yapamayacağımı siz ve organizasyon komitesinin diğer üyelerinin anlayışla karşılayacağınızı umuyorum. Lütfen adımı Bilim Kurulu listesinden ve planlanan programdan çıkarın."

Stephan Kroll’un istifa ettiğini bildiren açıklamasının yanında dünyanın en önemli Urartu dili uzmanlarından Mirjo Salvini, Paul Zimansky ve Jak Yakar’ın da gerek bilim kurulu gerekse sempozyumdan çekilecekleri yönünde tavır aldıkları edinilen bilgiler arasında.

NE OLMUŞTU?

Urartu'ya dair verilerin ve görüşlerin bir araya getirilerek, yeni bakış açıları kazandırmasını amaçlayan sempozyumun davetli listesinde Urartu üzerine çalışan bazı akademisyenlerin adının yer almaması tepkilere neden olmuştu.

Sempozyumu düzenleyen akademisyen ve bürokratlardan oluşan kurul, 2019 yılına kadar Urartu başkentini kazan Doç. Dr. Erkan Konyar ve ekibindeki hiçbir kazı üyesini sempozyuma davet etmemişti.

Düzenleme Kurulu üyesi Erol Uslu, davetli listesinin Bilim Kurulu’nun kriterlerine göre hazırlandığını söylerken, bir Bilim Kurulu üyesi ise, kendilerinin sadece iletilen bildirileri değerlendirdiğini belirterek bu tip organizasyonlarda davetli listesine Düzenleme Kurulu’nun karar verdiğini vurgulamıştı.