Üniversitelilere hakaret eden Sofuoğlu, hakaret davasını kaybetti

Üniversitelerin fuhuş yuvası olduğunu söyleyen Ebubekir Sofuoğlu, kendisi için 'Baş p.zevenk' ifadesini kullanan emekli öğretmene dava açtı. Mahkeme, Sofuoğlu'nun haksız olduğuna karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Akit TV'de 16 Aralık 2020’de yayınlanan “Derin Kutu” adlı programda Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Ebubekir Sofuoğlu, üniversiteler için “Neredeyse fuhuş evleri” ifadelerini kullandı. Kendisini uyaran diğer program konuklarının uyarılarına rağmen konuşmasını sürdüren Sofuoğlu, “Gelin ben sizi gezdireyim. Siz nerede yaşıyorsunuz” dedi. 

Sofuoğlu'nun büyük tepki çeken sözlerinin ardından emekli öğretmen F.E., Facebook hesabı üzerinden  “Kendisi de baş pezevenk herhalde" diye yorum yaptı. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı, Ebubekir Sofuoğlu’nun şikayeti üzerine F.E. hakkında hakaret suçundan dava açtı.

Ankara Gazetecisi'nin haberine göre Sakarya 12. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayan yargılamada savunma yapan F.E., savunmasında şunları kaydetti:

“Müştekinin üniversiteler fuhuş yuvasıdır sözcüğü beni üniversite okumam sebebi ile kırmıştır. Müştekinin unvanı eğitim durumu dikkate alındığında bunları söylemesi uygun değildir. Eleştiri anlamında bu sözleri sosyal medya üzerinden yorum olarak yazdım. Beraatimi talep ediyorum.”

SAVCI: TOPLUMU TAHRİK ETTİ

Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki görüşünde sanığa ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesini isterken, gerekçesinde şunları kaydetti:

“Yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller, araştırma raporu, facebook çıktıları, taraf beyanları ve tüm dosya kapsamı değerlendirildiğinde; sanığın facebook isimli sosyal paylaşım sitesinde yayınladığı bir videoda katılana hitap edildiği anlaşılacak şekilde ‘kendisi de baş pezevenk herhalde’ şeklinde sözleri ile katılana hakaret ettiği, ancak katılanın bahsedilen söylemi nedeniyle bağlı olduğu üniversite tarafından disiplin soruşturması geçirdiği, adli soruşturmada henüz kesinleşmeyen ertelemeli hapis cezasına mahkum edildiği, dolayısıyla katılanın toplum nezdinde haksız tahrike neden olabilecek şekilde söylemlerinin bulunduğunun sabit olduğu (anlaşılmıştır).”

MAHKEMEDEN BERAAT KARARI

Sakarya 12. Asliye Ceza Mahkemesi, 21 Şubat’taki yargılama sonucunda sanığın sözlerinin haksız bir fiile tepki olarak söylendiğini belirterek, beraat kararı verdi. Kararın gerekçesinde şu ifadeler kullanıldı:

“Sosyal medya üzerinden hakaret edildiği zaman eylemin şahsın gıyabında alenen işlendiği açıktır. Bununla birlikte: TCK’nın 129.maddesinin 1.fıkrası, hakaretin haksız bir fiile tepki olarak işlenmesi halini cezada indirim yapılması ya da hiç ceza uygulanmaması sebebi olarak saymıştır. Bu maddenin uygulandığı durumlarda genel tahrik hüküm uygulanmaz. Bu maddenin uygulanması için ; -Hakaret ve kasten yaralama dışında başka bir tahrik eyleminin bulunması gerekir. -Tahrike konu eylem haksız yani herhangi bir hakka dayanmayan bir eylem olmalıdır. -Hakaretin haksız eylemi gerçekleştiren kişiye karşı yapılması gerekir. -Haksız eylemin bizzat mağdur tarafından (maddi vakıada katılan Ebubekir Sofuoğlu) tarafından yapılması gerekir. -Suçun tepkisel olarak işlenmesi gerekir.

Bu kriterler ile birlikte maddi vakıa ele alındığında, katılan tarafından tv programında sarf edilen sözlerin haksız nitelikte olduğu ve bu sarf edilen sözler neticesinde katılan hakkında idari soruşturma başlatılarak yaptırım uygulandığı bilinmektedir. Bu haksız söylemler nedeniyle toplumda yaşayan bir birey olarak sanığın sarf ettiği sözlerin tepkisel olarak söylendiği de açıktır. Bu nedenle sanık hakkında verilen cezada suç haksız bir fiile tepki olarak işlendiğinden ceza verilmesine yer olmadığı kanaatine varılarak aşağıdaki karar tesis edilmiştir.” 

HABERİN TAMAMI