Üniversitede uzaktan eğitime tepki: Belirsizlik kararların en kötüsü

Üniversitelerde ikinci dönem online eğitim kararına, sosyal medyada "#İyileşmeiçinyüzyüzeeğitim'" etiketiyle tepki gösteriliyor. 'Nisan çok geç' diyenler yüz yüze eğitim istiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Deprem nedeniyle bahar döneminde yüksek öğrenimde online eğitim kararı alınması, üniversite çevrelerinde tepkiyle karşılandı. YÖK'ün bu kararından vazgeçmesi için, çeşitli açıklamalar yapılırken, Twitter'da "#İyileşmeiçinyüzyüzeeğitim" etiketiyle bir kampanya düzenlendi. 

Eğitim Sen, BİRARADA, Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği(UNİVDER), Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi (VUDAM), Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Boğaziçi Üniversitesi Müdahil Mezunlar, BOUN-Akademi - BÜ Direnen Öğretim Elemanları, BÜMEDeğer (Boğaziçi Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin bir alt grubu), Barış Akademisyenleri, ODTÜ Mezunları Derneği, İstanbul Tabip Odası, Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF), Boğaziçi Üniversitesi için Mezunları Girişimi, İstanbul Üniversitesi Demokratik Üniversite Girişimi ve Çukurova Öğretim Elemanları Derneği'nin katıldığı kampanyanın davet metninde: "YÖK'ün 17.02 2023'de uygulamalı programlar dışındaki yüksek öğretim programları için Nisan 2023'e kadar eğitimin çevrimiçi yürütüleceğine dair açıklaması, üniversite bileşenlerinin ruh sağlığı ve eğitimin niteliği açısından onulmaz eksikliklere yol açacaktır. Anayasanın 130. ve 131. maddeleri ile YÖK Yasasının 7. maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu'na verilen yetkiler, ülke çapında tüm üniversitelerin eğitiminin belli bir modele göre yapılmasını kapsamamaktadır. Üniversite senatoları kendi eğitim ve öğrenim takvim ve yöntemlerini belirlemekte özgürdür. Üniversite senatolarını ve üniversite bileşenlerini akademik özgürlüklerini, üniversiteleri kurumsal özerkliklerini hatırlamaya davet ediyoruz" çağrısı yapıldı. 

Twitter kampanyasına katılanlar konuyla ilgili görüşlerini şöyle dile getirdi: 

"-Nisan çok geç! Gerekli tüm hazırlıklar ivedilikle tamamlanarak bir an önce yüz yüze eğitime geçilmelidir. Gerekirse o zamana kadar eğitim ertelenmelidir.

-Nisan değil Mart ve yüz yüze eğitim, yapabiliriz, yeter ki isteyelim.

-YÖK belirsiz bir açıklama yaparak mağduriyeti arttırmıştır, son anda yapılacak bir açıklama ile öğrenciler okullarına geri dönemezler. Bu belirsizlik derhal ortadan kaldırılmalıdır.

-Belirsizlik alınabilecek kararların en kötüsüdür. Mart’ta yüz yüze eğitim başlasın.

-Şimdi öğrenciler ne yapsın? Evlerini tutsunlar mı, tutmasınlar mı? Gitsinler mi, kalsınlar mı?

-Nisan'a kadar uzaktan eğitim demek bu dönem böyle bitecek demektir.

-Hibrit eğitim için beklemeye gerek yoktur. Hemen şimdi hibrit, yerleştirilmeler yapılınca yüz yüze." (HABER MERKEZİ)